Om Swaziland

Biology trip

4 dager i et naturreservat med forskning og grasstelling.... yeah.
Maths hangover

Jeg stjal overskriften fra Eli, som vet hva han snakker om.. Matteportfolioen (en mangesiders investigation bestående av grafer, tabeller og annet moro) er levert inn etter flere netter med minimalt søvn denne uka. Herlig. Da kan jeg i alle fall krysse av en ting på listen. Til helgen skal jeg på biology tur til Milwane. Vi drar halv seks i morgen tidlig og kommer til å jobbe konstant med å studere plantelivet rundt om i naturreservatet helt frem til tirsdag kveld. Det blir nok.. hæla i taket, eller hva man sier på godt norsk. Det at en synklon nærmer seg med stormskritt - bokstavelig talt - hjelper jo på optimismen. MEN, dette skal gå! Sola skinner og i dag hoppet jeg rett i bassenget etter innleveringen, noe som føltes ekstremt godt. Så.. UWC er herlig, men IB tar litt innpå nå kjenner jeg. IB2erne er blitt forvandlet til zombier med stor søvnmangel. Mye stress på tross; jeg koser meg og nyter varmen og folket her i Swaziland. 

Håper alt er bra hjemme!

Oppdaterer mer med bilder og slikt neste helg - da er det midterm og "fri". 

Elev på Waterford Kamhlaba i Swaziland

Har fått noen spørsmål om hvordan det er å bo og gå på skole i sørlige Afrika, så jeg tenkte å skrive et lite generelt innlegg om min opplevelse som student her på WK UWCSA i Swaziland. 

Helt ærlig så visste jeg minimalt om Swaziland før jeg kom hit. Nå vet jeg heldigvis mer. Dessuten har jeg lært at Afrika sånn som det fremstilles hjemme ikke nødvendigvis er det Afrika du ser når du reiser ned dit. Store kjøpesentere og flotte veier bygges til stadighet. Det har skjedd noe her de siste årene.

På den andre siden, er det jo fortsatt mye fattigdom og forferdelighet. Mange lider, HIV/AIDS og tuberkolose er enda et voksende problem. Utdanning er ingen selvfølge og barn blir hovedansvarlig for sine småsøsken i en alder av ni år. Selv om selve landet Swaziland har kommet lenger i utviklingen er det fortsatt en veldig lang vei å gå før de fattiges rop blir hørt for fullt.Nå er det attpåtil en økonomikrise i landet som truer med potensiell inflasjon og kuttinger på både helse og utdanning. På tross av mange vanskeligheter er de som bor der alltid imøtekommende og gjestfrie. Det høres ut som en klisje, men det er helt sant. 

Så, videre til det å være student her på Waterford Kamhlaba. Først og fremst har det året jeg har gått der vært fullt av nye, spennende opplevelser med herlige folk fra hele verden. Noe av det viktigste man lærer av å bo på en slik skole er at kulturelle forskjeller ikke har stor betydning; man er alle individer med forskjellige interesser, styrker og svakheter. Sammen kan man diskutere aktuelle temaer fra mange forskjellige synspunkt, noe som gjør alt så mye mer interessant. 

Skolen og IB:
Da jeg kom fra Norge var jeg vant til å være en av de flinke studentene (jada, janteloven), men det skjønte jeg fort at man bare kunne glemme her. Alle er flinke, noe som er supert! Du møter engasjerte mennesker som virkelig tar i et tak; gjør forskjeller i aktiviteter utenom skolen og får gode resultater på diplomet. Det er ingen selvfølge å gjøre det bra på IB - du må virkelig jobbe for det. Dette er veldig irriterende til tider, men også noe som gjør at du pusher deg selv mye mer enn du kanskje trodde du kunne. Du blir konstant utfordret. Gjennom aktiviteter og skolearbeid utvikles du og din arbeidskapasitet noe veldig i løpet av de to årene. På tross av mye jobbing, må jeg si at jeg foretrekker IB på UWC mer enn norsk skole. Du har mye mer frihet når det kommer til fagvalg og i stedet for å ha 13 forskjellige fag (inkludert nynorsk..) har du seks fag (og ikke sidemål). Dermed får du muligheten til å fordype deg i det du er mest interessert i, også slik at du kommer på et nivå med universitetsutdanning. Fagene bærer et preg av internasjonalitet og fokuserer på globale temaer og spennende problemstillinger som opptar mange land og kulturer. Dessuten er klasserommene preget av at de er fullt med mennesker fra alle mulige land med forskjellige kulturer. Du får input og first-hand-opplevelser fra det/de aktuelle landene uten å spørre om det engang!

Selv tar jeg English A2 Higher Level (Engelsk som et annet førstesrpåk), Psychology Higher Level, Biology Higher level, Norwegian Standard level self-taught (privatist), Mathematic standard level og Peace and conflict Studies. Hvis du har noen spørsmål om et spesielt fag, så spør i kommentarfeltet. 

Ved å studere i Swaziland har jeg fått muligheten til å reise i Afrika. Alt blir jo så mye nærmere. En helgetur til Mozambique var liksom ikke i tankene da jeg var hjemme i Norge.. Merkelig nok. Du er bare en busstur unna Johannesburg hvor det går  fly til grei pris til mange forskjellige destinasjoner i Afrika. Dessuten er det fint å reise i Swaziland også. Oppleve den fantastiske naturen de har der og møte herlige og imøtekommende folk. House on Fire byr på konserter og andre spennende aktiviteter, mens Hlane har både løver og elefanter. 

Viktigst av alt: jeg er utrolig fornøyd med mitt opphold i Swaziland og gleder meg til opplevelsene som venter det neste (og siste..) året. 

To uker igjen

For en deilig sommerferie (..) det har vært! Etter mye tid med familie, venner, søvn, skiturer og litt jobb er det snart påtide å dra tilbake til Swaziland og den afrikanske solen. Julen er over, det nye året har begynt. Jeg gleder meg til nye opplevelser og eventyr som venter i 2012.Og Lykke til, alle nye søkere! (Er åpen for spørsmål)

Rural To Ramp Handcraft Showcase

Lastet opp av  1. des. 2011

+ info: mustardseedafrica.com & shorteningthedistance-sa.blogspot.com

The NGO Mustard Seed Africa managed the fifth edition of "From rural to ramp Handcraft" an initiative which liaise relevant international designers with rural communities with the main goal of promoting the development of that specially affected areas by using job creation and through a platform where handcraft is showcased on the ramp incorporating performance, folk, dance, tales and music...a brand new sensitive experience!.

That showcase gives the opportunity to watch the best of the local design and handcraft, made with a different raw materials as clay, paper, wood, wicker, tetra pack!, etc. Also we are talking about recycled and recyclable material so the idea of a sustainable business is respected during the whole life cycle of the product. The final result is absolutely amazing, they can't have professional models or specialist in that kind of events but they can makes you cry with the clothes, accessories and jewelry because of the passion of each and every one of them put in every little detail of the show.


MUSIC:
Ben Harper - With my own two hands
Simphiwe Dana - Vukani

 

 

Lastet opp av  6. des. 2011

A highlight of the Mustard Seed Africa "Rural to Ramp" Handcraft Showcase held on 26 November, 2011. A collaboration between designers and handcraft artisans to promote product development and design. Showcasing African talent! 

visit our websites:
www.mustardseedafrica.org
www.mustardseedafrica.wordpress.com
http://www.facebook.com/#!/pages/Mustard-Seed-Africa/120072474741800

Oppdatert om Swaziland

Jeg har skrevet noe om Swaziland i to tidligere innlegg (les om HIV/AIDS og generell info), og her kommer litt mer oppdatert informasjon: På World Food Programme sin infoside om Swaziland står det at "ca. 69 prosent av Swaziland's 1 million mennesker lever under fattigdomsgrensen (0.60 US dollars per dag) og forventet levealder er den laveste i verden - 32,5 år." Siden blir oppdatert hele tiden, og de bruker tall på samme side som er fra 2010. Swaziland er, som nevnt før, øverst på lista over flest HIV/AIDS-smittede. Noe som fortsatt er forferdelig trist.

(Foto: http://www.avert.org)

Landet styres av Kongen, Kong Mswati III, - som har all makt - og etter han kommer hans mor Indlovukazi ("den store hunnelefanten" - som navnet hennes blir direkte oversatt til på norsk...).


(Se så fantastisk fint det er der! Foto: 101WorldTravel.com)

landsider.no fant jeg en liten oversikt over skikker og regler i Swaziland. Der står det blant annet at det er forbudt å ta bilde av regjeringsbygninger, soldater i den væpnede styrken, kongelige residenser, offisielle seremonier og medlemmer av kongefamilien uten tillatelse fra myndighetene. - Jeg må bare si at jeg er utrolig glad for at jeg fant ut av dette, for det er noe jeg typisk hadde driti meg ut på.. Og det er veldig alvorlig (hørte om en som hadde fått besøk av moren sin, og så hadde hun tatt bilde av et politihus - noe som førte til at hun ble tatt i fengsel. Resten av ferien gikk med på å få henne ut derfra. Har ikke sånn kjempelyst til å havne i en slik situasjon).

BTW: Fikk brev fra skolen som sier at nå er jeg offisielt en elev ved Waterford Kamhlaba. Jippi. Det er mye jeg må fylle ut, og en del regler jeg må lære å forholde meg til. På skolen er det blant annet strenge regler når det kommer til intimitet blant jenter og gutter. Mye sært, men forståelig når landet som nevnt har et ekstremt problem med HIV/AIDS.

Ellers så må man passe seg for torden der, for det platået skolen ligger på er visst ekstremt utsatt. Så reglen er at med en gang det begynner å tordne må man komme seg inn under tak - med en gang. Hørte om to stykker som har blitt slått ned av lynet. Ikke ønskedrømmen det, nei.

 

- Det var dagens leksjon...

Film fra Swaziland og WK

Community Service

Kom over denne filmen i dag. Film laget av en elev ved WK UWCSA. :)

Community Service at Waterford Kamhlaba UWCSA in Swaziland. Video made by Andrew Hofmeyr.
En annen film fra Swaziland laget av en elev, Trevor Dougherty:

Trenger bare 0.6 jordkloder

Har litt småfakta på lur om mitt fremtidige hjem  v.s. mitt nåværende hjem..

(Globalis.no)

Swaziland V.S. Norge

 

SWAZILAND: Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Swaziland ville vi trenge 0.6 jordkloder.

NORGE: Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge ville vi trenge 3.2 jordkloder.


Kun 4 av 100 bruker PC og Internet
Jeg tror jeg skal ta ITGS som et fag på skolen, og ettersom Swaziland ligger litt etter Norge når det kommer til teknologi og informasjon kan dette bli interessant (og kanskje ikke så vanskelig?)

Teknologi og informasjon

Swaziland

Norge

 

Dagspresse

16,7

569,5

Aviser per 1 000 innb.

 

Antall datamaskiner i bruk

4

63

Antall per 100 innbyggere

 

Internettbrukere

4,1

85,0

Brukere per 100 innbyggere

 

Mobiltelefonabonnenter

24,29

108,57

Abonnenter per 100 innbyggere

 

Pressefrihet

54,50

0,75

Skala der 0 er best

 

Telefon- og mobilforbindelser

12,6

150,8

Antall per 100 innbyggere

 

 

... Hvis dere lurte :)

 

HIV og fattigdom!

Dette fant jeg akkurat ut om Swaziland ved å lese på hjemmesiden til skolen:

Swaziland er det landet i verden med flest HIV smittede, med nesten 40 % av befolkningen fra 15 til 49 år smittet og den forventede levealderen på kun 31 år.

Det er for tiden over 80,000 foreldreløse barn, i et land på bare rundt 1 million mennesker, med mange flere barn klassifisert som sårbare for de ødeleggende effektene av fattigdom.

70 % av folket i Swaziland lever på under én US dollar per dag; det vil si at tilgang på basic mat og ly er en utfordring for mange. 

Noe av det jeg har lyst til å bli med på:
- Young Heroes, a student-led initiative to raise funds for child-headed households to buy food and clothing. 
- Care for abandoned babies and disabled young people who live in Ward 8 at the government hospital in Mbabane.
...Og så mye, mye mer. Kommer til å bli helt umulig å velge!

Child-led Families in Swaziland helped by the programme

En familie ledet av barn fordi foreldrene døde av sykdom FOTO: aids-children.org

Det er så rart at jeg faktisk skal ned dit! Fly hele veien til Swaziland og få muligheten til blant annet å hjelpe foreldreløse barn. Jeg er så utrolig glad for at jeg har fått denne sjansen! Litt skummelt med så mye nytt å tenke på og så mange forandringer, men jeg håper og tror at det blir en fantastisk opplevelse.

Jeg gleder meg til å få oppleve Afrika!

Live(t)

Live(t)

21, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits