september 2010

Signatur mot sult

Trykk her for å underskrive på at du vil endre det at 1.000.000.000 mennesker sulter!

- The petition will be presented at the United Nations in October/November 2010.

Oppdatert om Swaziland

Jeg har skrevet noe om Swaziland i to tidligere innlegg (les om HIV/AIDS og generell info), og her kommer litt mer oppdatert informasjon: På World Food Programme sin infoside om Swaziland står det at "ca. 69 prosent av Swaziland's 1 million mennesker lever under fattigdomsgrensen (0.60 US dollars per dag) og forventet levealder er den laveste i verden - 32,5 år." Siden blir oppdatert hele tiden, og de bruker tall på samme side som er fra 2010. Swaziland er, som nevnt før, øverst på lista over flest HIV/AIDS-smittede. Noe som fortsatt er forferdelig trist.

(Foto: http://www.avert.org)

Landet styres av Kongen, Kong Mswati III, - som har all makt - og etter han kommer hans mor Indlovukazi ("den store hunnelefanten" - som navnet hennes blir direkte oversatt til på norsk...).


(Se så fantastisk fint det er der! Foto: 101WorldTravel.com)

landsider.no fant jeg en liten oversikt over skikker og regler i Swaziland. Der står det blant annet at det er forbudt å ta bilde av regjeringsbygninger, soldater i den væpnede styrken, kongelige residenser, offisielle seremonier og medlemmer av kongefamilien uten tillatelse fra myndighetene. - Jeg må bare si at jeg er utrolig glad for at jeg fant ut av dette, for det er noe jeg typisk hadde driti meg ut på.. Og det er veldig alvorlig (hørte om en som hadde fått besøk av moren sin, og så hadde hun tatt bilde av et politihus - noe som førte til at hun ble tatt i fengsel. Resten av ferien gikk med på å få henne ut derfra. Har ikke sånn kjempelyst til å havne i en slik situasjon).

BTW: Fikk brev fra skolen som sier at nå er jeg offisielt en elev ved Waterford Kamhlaba. Jippi. Det er mye jeg må fylle ut, og en del regler jeg må lære å forholde meg til. På skolen er det blant annet strenge regler når det kommer til intimitet blant jenter og gutter. Mye sært, men forståelig når landet som nevnt har et ekstremt problem med HIV/AIDS.

Ellers så må man passe seg for torden der, for det platået skolen ligger på er visst ekstremt utsatt. Så reglen er at med en gang det begynner å tordne må man komme seg inn under tak - med en gang. Hørte om to stykker som har blitt slått ned av lynet. Ikke ønskedrømmen det, nei.

 

- Det var dagens leksjon...

Jeg har kjøpt billetter og dropper ut av skolen

Yayeya ya -hør her-, allaihopa!! 

Da er det herved klart: jeg slutter på Ås videregående skole på mandag... Merkelig. Trodde ikke jeg skulle bli en Drop-Out.. Vel, forklaring: I stedet for å ta opp en hel skoleplass til å ha ett eneste fag på SSP, tenkte jeg å gi den til et annet skolelys der ute. Altså, jeg slutter på skolen, men er i de samme timene som før uten å være registrert, så det skal vel gå bra.. 

Uansett, nå har jeg faktisk krysset ut to ting til på min fantastiske hva-jeg-må-gjøre-før-jeg-drar liste. For det første har jeg kjøpt billetter (nå er det ingen vei tilbake...). For det andre har jeg fått legen min (etter overraskende lite bestikkelser) til å skrive under på at jeg verken er dum eller en idiot. For dette må Swaziland vite før jeg får komme inn i landet. ".....that she is not an idiot, insane, mentally deficient, deaf and dumb, deaf and blind or dumb and blind..." Så da har jeg i alle fall (endelig) et bevis på det, jippi. 

I tillegg fant vi ut at billettene vi har bestilt har feil returdato (dvs. skolen hadde ikke oppdatert feriedatoene, så da de gjorde det - som var etter at vi hadde bestilt - ble jo alt helt teit), men dette får vi vel ordna på en eller annen måte. Jeg lurer fortsatt på om jeg skal hjem den første ferien (april/mai - btw; første skoledag etter ferien er 17. mai, woooho..) i tillegg til i August,eller ikke... Megausikker, men har jo litt mer tid til å tenke på det da..

Glemte å skrive om Oslo-møtet. Vel, det var kjempekoselig! Jeg, Jenny og Ingrid var leenge i Oslo hvor vi pratet, gikk, pratet, spiste sushi (Jenny var sushi-jomfru, så det var bra at maten var sinnssykt god!) og pratet litt til. Så møtte vi Ane og Yulai, som begge er utrolig bra personer, og dro til Yulai hvor vi spiste enda mer mat (taco denne gangen) og deilig brownie/is dessert. Nam. Det ble (merkelig nok) mye WK-snakk og jeg ble proppfull av ny, nyttig info som bare får glede-seg-følelsen til å vokse enda mer. 

Sala kahle! :)

(Bildene er fra Jenny sitt kamera, hun har også blogg: http://jennyhj.blogg.no/, sånn btw.)


Live(t)

17, Ås

Når juletiden kommer skal jeg fly hele veien til Swaziland, sør i Afrika, for å bo der to år. Jeg har nemlig kommet inn på Waterford Kamhlaba UWC og skal fullføre vgs der. Det kommer til å bli helt sinnssykt og jeg er utrolig spent!

Kategorier

Arkiv

hits