mars 2012

Mpaka flyktningsleir

Denne lørdagen dro jeg og Sofia til Mpaka flyktningsleir. Det var en helt spesiell og utrolig innholdsrik dag. 

Det er ca. 200-300 flyktninger på campen nå. Barna får to måltider om dagen, foreldrene må finne noe selv. Det er mangel på vann - både til drikke, vasking og for å trekke ned på do. Dermed er doene fulle, uhygeniske, stinkbomber og de fleste foretrekker å gå bak en busk. Elektrisiteten ordnes av dem som tør og lange ledninger er festet til kirkene som er laget av plastikk. Søppelet begynner å flyte rundt, fotballbanen er gjengrodd og barna har mangel på skolepenger. Med andre ord er det mye som trengs å gjøres noe med, men det er vanskelig å vite hvor og hvordan å begynne. Først og fremst er det nok skolepenger som bør prioriteres.. Hvis noen er interesserte i å bidra, hadde det vært helt fantastisk (jeg kan kontaktes per mail). 

SOS barnebyer - besøk fra Norge

I går ettermiddag dukket plutselig Lene fra SOS-barnebyer i Norge opp i hostel. Jeg har visst at det skulle komme en gruppe med spente elever og lærere ned til Swaziland, men jeg hadde ikke hørt noe fra dem, så jeg ble ganske overrasket! I dag fikk jeg være med på opplegget deres. Først var det besøk i barnebyen og på sosialhjem i området rundt Mbabane for å se og lære mer om hvordan de drives. Det var veldig interessant og utrolig hyggelig. Jeg møtte mange kjente fjes fra torsdags-leksehjelp-kveldene i fjord, som det var veldig godt å se igjen. Den norske gjengen er full av engasjement, noe som er godt å se. Senere dro vi og besøkte familier som er en del av SOS sitt Family Strengthening Programme. Disse familiene har det spesielt vanskelig, og gjennom dette programmet får de hjelp til å klare seg selv: hjelp til mat, skole, medisiner og videre støtte. 

Det var spesilet en jente som gjorde sterkt inntrykk på meg i dag. Hun bor sammen med søskene sine i et hus som er drevet av bestemoren - foreldrene er døde som følge av aids. Når den høye, tynne jenta ikke er på skolen, gjør lekser, hjelper småsøknene eller lager mat, er hun en aktiv "idrettsutøver" som elsker å løpe. Hun deltar på konkurranser i det lille området de holder til - og blir alltid nummer en. Hennes drøm er å bli sykepleier, men nå for tiden har hun en annen karriere: hun har nemlig startet en egen liten inntektskilde. På vei hjem fra skolen plukker hun opp plastikk som andre har kastet i veikanten. Dette bruker hun til å lage "blomster" - plastikkposer laget om til en slags snøball - som hun selger som dekorasjoner til de som bor i nærheten. På denne måten får hun tjent noen lommepenger samtidig som hun rydder opp i nærområdet. Det er noe man kan kalle kreativitet! 
 

 

Biology trip

4 dager i et naturreservat med forskning og grasstelling.... yeah.
Live(t)

18, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits