januar 2012

Back in town

Andre året er i full gang, med mange nye fjes. Det virker som et bra førsteårskull i år, så jeg har store forventninger til året som kommer. Nå skal liksom vi ta rollen som de 'erfarne'. Litt moro, litt rart. Savner andreåringene da, det må jeg si! Aktivitetene har ikke starten opp enda, men skolen er selvfølgelig tidlig ute med lekser og deadliner. Endelig har jeg fått innredet det nye rommet, noe jeg ikke rakk før jeg dro tilbake til Norge. Sola har gjort alle røde som tomater, men nå ligger tåka tykt utenfor. Det er helt hvitt, HELT hvitt. I morgen kommer visst restene av en eller annen syklon (er det sånn det skrives?) fra Mosambik, så det blir jo gøy.. Forhåpentligvis kommer sola tilbake snart, for jeg vil bade! 


Litt skrått bilde av den ene veggen. Søstrene Grene, dere er geniale. 

 

Vuelvo a Africa

Siste kvelden i Norge på syv måneder. I morgen tidlig bærer det tilbake til den afrikanske solen.Vi sees. 

Elev på Waterford Kamhlaba i Swaziland

Har fått noen spørsmål om hvordan det er å bo og gå på skole i sørlige Afrika, så jeg tenkte å skrive et lite generelt innlegg om min opplevelse som student her på WK UWCSA i Swaziland. 

Helt ærlig så visste jeg minimalt om Swaziland før jeg kom hit. Nå vet jeg heldigvis mer. Dessuten har jeg lært at Afrika sånn som det fremstilles hjemme ikke nødvendigvis er det Afrika du ser når du reiser ned dit. Store kjøpesentere og flotte veier bygges til stadighet. Det har skjedd noe her de siste årene.

På den andre siden, er det jo fortsatt mye fattigdom og forferdelighet. Mange lider, HIV/AIDS og tuberkolose er enda et voksende problem. Utdanning er ingen selvfølge og barn blir hovedansvarlig for sine småsøsken i en alder av ni år. Selv om selve landet Swaziland har kommet lenger i utviklingen er det fortsatt en veldig lang vei å gå før de fattiges rop blir hørt for fullt.Nå er det attpåtil en økonomikrise i landet som truer med potensiell inflasjon og kuttinger på både helse og utdanning. På tross av mange vanskeligheter er de som bor der alltid imøtekommende og gjestfrie. Det høres ut som en klisje, men det er helt sant. 

Så, videre til det å være student her på Waterford Kamhlaba. Først og fremst har det året jeg har gått der vært fullt av nye, spennende opplevelser med herlige folk fra hele verden. Noe av det viktigste man lærer av å bo på en slik skole er at kulturelle forskjeller ikke har stor betydning; man er alle individer med forskjellige interesser, styrker og svakheter. Sammen kan man diskutere aktuelle temaer fra mange forskjellige synspunkt, noe som gjør alt så mye mer interessant. 

Skolen og IB:
Da jeg kom fra Norge var jeg vant til å være en av de flinke studentene (jada, janteloven), men det skjønte jeg fort at man bare kunne glemme her. Alle er flinke, noe som er supert! Du møter engasjerte mennesker som virkelig tar i et tak; gjør forskjeller i aktiviteter utenom skolen og får gode resultater på diplomet. Det er ingen selvfølge å gjøre det bra på IB - du må virkelig jobbe for det. Dette er veldig irriterende til tider, men også noe som gjør at du pusher deg selv mye mer enn du kanskje trodde du kunne. Du blir konstant utfordret. Gjennom aktiviteter og skolearbeid utvikles du og din arbeidskapasitet noe veldig i løpet av de to årene. På tross av mye jobbing, må jeg si at jeg foretrekker IB på UWC mer enn norsk skole. Du har mye mer frihet når det kommer til fagvalg og i stedet for å ha 13 forskjellige fag (inkludert nynorsk..) har du seks fag (og ikke sidemål). Dermed får du muligheten til å fordype deg i det du er mest interessert i, også slik at du kommer på et nivå med universitetsutdanning. Fagene bærer et preg av internasjonalitet og fokuserer på globale temaer og spennende problemstillinger som opptar mange land og kulturer. Dessuten er klasserommene preget av at de er fullt med mennesker fra alle mulige land med forskjellige kulturer. Du får input og first-hand-opplevelser fra det/de aktuelle landene uten å spørre om det engang!

Selv tar jeg English A2 Higher Level (Engelsk som et annet førstesrpåk), Psychology Higher Level, Biology Higher level, Norwegian Standard level self-taught (privatist), Mathematic standard level og Peace and conflict Studies. Hvis du har noen spørsmål om et spesielt fag, så spør i kommentarfeltet. 

Ved å studere i Swaziland har jeg fått muligheten til å reise i Afrika. Alt blir jo så mye nærmere. En helgetur til Mozambique var liksom ikke i tankene da jeg var hjemme i Norge.. Merkelig nok. Du er bare en busstur unna Johannesburg hvor det går  fly til grei pris til mange forskjellige destinasjoner i Afrika. Dessuten er det fint å reise i Swaziland også. Oppleve den fantastiske naturen de har der og møte herlige og imøtekommende folk. House on Fire byr på konserter og andre spennende aktiviteter, mens Hlane har både løver og elefanter. 

Viktigst av alt: jeg er utrolig fornøyd med mitt opphold i Swaziland og gleder meg til opplevelsene som venter det neste (og siste..) året. 

To uker igjen

For en deilig sommerferie (..) det har vært! Etter mye tid med familie, venner, søvn, skiturer og litt jobb er det snart påtide å dra tilbake til Swaziland og den afrikanske solen. Julen er over, det nye året har begynt. Jeg gleder meg til nye opplevelser og eventyr som venter i 2012.Og Lykke til, alle nye søkere! (Er åpen for spørsmål)

Live(t)

21, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits