januar 2011

Yogafail og skolestart

Da har skolen starta gitt. Hm. Joda, jeg føler meg fortsatt dummere enn før. Fagprat: Tror det blir veldig bra med psychology siden det er så interessant! Engelsk går vel greit, og norsk skal vi tre norddamer klare lett! Så er det matte som kommer etterhvert.. Forhåpentligvis går bio greit etter noen uker også.. eller ikke.. og peace and conflict studies blir moro å prøve i morgen!

Morgenyoga faila. Sto opp klokka seks (DRIT TRØTT) og fant en lapp som forklarte at det var utsatt til onsdag. Takk. Heldigvis har vi noen yoga-erfarne co-years her som kunne vise litt på TV-rommet, så litt morgenyoga ble det allikevel! Eller har jeg gjort inneklatring i dag - ikke like moro som uteklatring, menmen, og volleyball som var veldig gøy og utfordrende! Tror jeg skal prøve meg på kayaking eller fotography på torsdag og kanskje fotball i morgen. Håper været holder seg like bra - for nå skinner sola som bare det - yeaahhh!

NATTA - nye bilder kommer når internettet vil samarbeide!

- Fra community service da vi besøkte ungdomsfengselet. Anna (England) og Daniel (Fiji) hjelper til med å  lage en pathway.

Hei

Jenny fra Norge, Eli fra USA, meg og Basti (Sebastian) fra Tyskland. Vi har det bra! (jeg er litt brunere nå altså!)...

I dag har jeg chillaaa i sooolaaa (gnir det inn) og klatret opp et bratt fjell - woho! Dessuten har jeg laget vestlandslefser og delt ut VELDIG populære smaksprøver! Første skoledag i morgen. Hjernen min er koblet ut og matten sitter langt bakider et sted (håper jeg)... Yoga 06.15 i morgen tidlig. nå er klokka snart halv elleve og jeg bør komme meg i seng. Ville bare si at jeg fortsatt har det bra, at jeg savner alle der hjemme og at jeg gleder meg til å se folk i april/mai (for jeg kommer hjem!). NATTA!!

Tusen takk

Jeg ønsker å skrive en liten takkehilsen til alle som har hjulpet meg (indirekte) med å pynte opp rommet mitt og med å holde liv i spiriten til Live i disse første ukene i et land langt, langt borte.

Så, takk

- For kortet jeg fikk av deg før jeg dro på flyet Marius, det er klistret opp på veggen over pulten og skal nok bli lest mange ganger! Og for "fotlenkene" som jeg bruker hele tiden! 
- For kalenderen Johanne! Herregud så glad jeg ble da jeg fikk den. Leste det du hadde skrevet på baksiden istad, og det gjorde meg veldig, veldig glad! Den henger godt synlig over pulten min, - det er flere som har blitt sjokkert over snøbadbildet - "you norwegians are crazy"!  
- For den norske koppen fra Julie A og sjokoladen fra julie B! :D 
- For kortene du har laget Tyra, de pynter opp rommet mitt. Både giraffen med nisselue (bursdag) og "God tur" - kortet som jeg leser om og om igjen. Takk til både deg og Johanne for bildet jeg fikk før jeg dro, det er så koselig! 
- For bildene du lagde før jeg dro, mamma! De pynter opp mitt kjedelige rom, hehe! Kjempekoselige bilder!
- For albumet du lagde Helene, herregud, det er perfekt! - og står selvfølgelig stolt til pynt øverst på hylla. Takk for telefonsamtalen, det var helt utrolig ubeskrivelig herlig å høre stemmen din, haha! Savner deg masse!
- Til Ingrid og Jenny for at de er i samme situasjon, og for at de er så bra!
- Til alle vennene mine der hjemme for at dere bryr dere, og for at dere er noen så herlige personer! 
- Til familien min fordi alle som tilhører den er så fantastiske og betyr helt ekstremt mye for meg. Gleder meg veldig til å se dere igjen!

Hvis dere ikke har sett det, så har jeg faktisk publisert TO innlegg idag (se under)!!! Må nyte det når internettet faktisk funker! I dag har det faktisk vært solskinn og ikke regn, jeg har fiksa rommet og skrevet brev, chilla på den store gressbanen med en bok i hånda (orket ikke lese - sykt kjedelig) og kost meg veldig! Burde egentlig gjort matte.. Fint, procrastination allerede. Bra Live!

Prekast ein gong..

OPPDATERING

Dette innlegget ble skrevet forrige uke:

Etter å ha vært i Afrika i litt over en uke føler jeg at det er på tide med et blogginnlegg. Jeg har vært verdens verste på å oppdatere og det er på grunn av det idiotiske internettet her som er ENDA verre enn forventet (å laste opp facebook tar kanskje 10 min, så trykker du på meldinger eller noe og det tar 10 min å laste opp, og så skal du poste en melding og da kan du egentlig bare gå å ta en dusj mens du venter?). Velkommen til Swaziland Live. Sorry alle der hjemme.

Ok, nå til deg jeg egentlig skulle skrive om. Swaziland er et helt fantastisk fint land! Det er kjempefrodig og grønt. Noen ganger glemmer man at man er i Afrika. Været er sykt. Jeg mener.. Det kan gå fra 35 grader i skyggen til iskaldt og tordenstorm på samme dag. Alltid like uforutsigbart, men jeg liker det egentlig! Skolen ligger oppå en hill og har en fantastisk utsikt utover resten av Swaziland på den ene siden og fine fjell på den andre. Midt på skoleområdet er det en GEDIGEN fotballbane (to fotballbaner og en amerikansk fotballbane satt sammen). Jeg bor i Emhlabeni sammen med ekstremt mange andre ungdommer (vet ikke antall). Her er det både koselig og bråkete. På kvelden er det filmkveld etc. på et eller annet rom, og så skjer det jo også en sjelden gang at man faktisk sover litt. Noen dusjer klokken fem om morgenen og det er ille for jeg har rom ved siden av dusjen. Blæ, men jeg skal nok overleve! Rommet mitt stinker noe rart som jeg ikke vet hva er.. Mugg sannsynligvis, men det skal jeg nok også overleve. Ellers virker lærerne veldig hyggelige og jeg har allerede blitt kjent med mange bra personligheter som lurer omkring her på skolen. Det er EVIG mange her da! Det er ikke bare IB, men også form 1-5. Folk overalt, og mange med ekstremt vanskelige navn som jeg sliter med å huske. Så er ikke jeg mester når det kommer til å huske navn heller.. Herregud så vanskelig! Haha.

Denne uken har det vært orientationweek hvor vi har blitt bedre kjent med skolen, folka, regler (!!), HIV/AIDS etc. det var litt rart i starten for da var det nesten ingen 2åringer her, så de få som var på skolen var forvirra førsteåringer som ikke helt visste hvor de skulle gjøre av seg. Nå er det bedre da! Vi hadde en dag hvor vi reiste rundt i Swaziland og så på folk som lagde glass og stearinlys (de har sykt masse stearinlys som er formet som dyr her i alle mulige farger, kult!), dro på et turistmarked som var like dyrt som Norge (nesten) og fikk en rundtur i vårt ?andre hjem? ? house on fire! ? som er partystedet til IB elevene. Wohoo, det er dritkult! Skikkelig artistic med masse skulpturer og farger og ting og tang. Har tatt både film og bilder, men lover ikke noe med det første.. Gleder meg til bush fire (en festival eller noe der som skal være veldig kult har jeg hørt).

En annen dag hadde vi noe som kalles IBchallenge som viste seg å være både vanskeligere og varmere enn forventet og når gruppen min gikk seg mer eller mindre bort oppe i fjellet og sola stekte oss både røde og lilla, fant vi ut at vi rett og slett droppet de siste to oppgavene og heller satt oss på bussen hjem. During (vi har ikke et bra ord for det på norsk) IBchallenge fikk jeg se både Zebraer, impalaer, villsvin, hjortedyr, bøfler og sturt + mange andre rare dyr som jeg ikke aner navnet på. Jeg prøvde femmannsplankeski ? noe som gikk DÅRLIG, og ble kvitt litt av min gjennomsiktige, spøkelseshvite, norske farge. Joho!

Før dette hadde vi en dag med community service hvor vi ble delt opp i grupper og sendt rundt omkring for å hjelpe til. Min gruppe dro til et ungdomsfengsel hvor vi skulle male, fikse vinduer, ordne hagen og lage en pathway. Det var ekstremt interessant! Fengselet hadde fine (relativt sett) klasserom  og en stor hage. Når fangene ikke er på skolen jobber de med å bygge flere klasserom eller andre ting som trengs å fikse på. Alderen var 9 ? 20 år (Ja, 9 år! Sykt..) og noen er der i 3 år. De ser familiene sine sjelden. Jeg snakket med en 18åring som jobbet med oss. Han fortalte at det ikke var noe særlig moro å bo der (surprise) og at han om et års tid skulle slippe ut og da håpet han på å få en utdannelse slik at han kunne bli politi. Alle ungdommene var veldig hyggelige og interesserte i kontakt. Det var veldig spesielt og jeg ser frem til mer community service, det er fint å føle at man kan gi noe tilbake. Vi bor jo i et land som blant annet er hardest rammet av HIV/AIDS i verden, så det er fantastisk å få muligheten til å hjelpe og kanskje til og med gjøre en liten forskjell i noen menneskers liv.

Vi har også hatt en Swazidag hvor vi lærte om Swaziland, så Swazidans og spise Swazimat (jeg smakte på kuinnvoller ? det var .. spesielt.. smakte svette egentlig). Ellers er skolematen helt grei etter min mening. Det er mange som klager, men jeg synes det er godt! Det er mye av det samme da og man må konsentrere seg litt om å velge noen sunne alternativer. Dessuten er det kun tre måltider om dagen og lunsjen er som middag.. Så det er frokost, middag og en middag til. Det er det rareste. Jeg er vant til fire-fem små måltider og en middag.. haha, men nå har jeg vendt meg mer eller mindre til det her.

Denne uken har vi mulighet til å prøve alle fag vi kunne tenke oss og på fredag må vi bestemme oss for våre endelige valg. Jeg er VELDIG usikker! Det jeg står mellom er:

Norwegian A1 (førstespråk)
self-taught SL Englisih A2 HL (nest-førstepråk)
Biology HL/ Theater HL (hvis jeg tar teater kan jeg ikke ta P&C studies)
Psychology HL / Social and cultural anthropology HL (ønsker å ta begge, men det går ikke!!)
Peace and conflict studies SL

Et veldig langt innlegg, jeg vet! Nå har dere litt å lese på. Og nei, jeg lover ikke å oppdatere oftere..

I morgen flytter jeg!

Da var det midten av siste dagen min her i Norge på en god stund.. Jeg har ikke på langt nær pakket ferdig og kommer på mer og mer som jeg burde visst mer om før avreise, men slik er det. Akkurat nå ligger alle klærne mine utover stuegulvet og jeg prøver å velge ut det jeg IKKE trenger for å få plass til ting som dykkemaske, snorkel, sovepose og slikt som jeg i følge min familie trenger mer enn et par ekstra bukser. Får se hva jeg angrer mest på når jeg kommer frem..

Om noen timer er jeg i London og på mandag kveld en gang kommer jeg frem til det som skal bli mitt andre hjem. Merkelig, spennende, skummelt...

Kommer til å savne alle her hjemme, men det er jo ikke såå lenge til jeg kommer hjem på ferie! 8 måneder går vel fort! Eller.. vi får se! Heldigvis reiser jeg med to herlige, like forvirra personer da, så det skal nok gå fint.

Går det an å savne noen før man har flyttet? Mi familia y mi amiga querida!

Neste gang jeg skriver er jeg på andre siden av kloden. Hohooo.. Prekast!

SURPRISE

I går fikk jeg en stor overraskelse! Jeg hadde pakket et par filmer og sjokolade for å dra ned til Helene og ha en chillekveld før hun reiser tilbake til Flekke/Fjaler. Da jeg kom ned møtte jeg en kjolekledd Helene som plutselig hadde fått familiebesøk.. Det verste er at jeg trodde på alt.. Da jeg kom opp var alle sammen samlet og ropte overraskelse mens de tutet med sånne bursdagsgreier i alle farger. Herregud. Jeg døde litt. De hadde laget middag og dessert og jeg fikk til og med noen gaver (Nå har jeg fire dagbøker som skal fylles med opplevelser!) For noen herlige skapninger jeg har som venner. Utrolig hyggelig!"Hva gjør dere her?!"
Som man kan se var jeg ikke akkurat forberedt på en overraskelseavslutning hos den herlig Helene. Jeg var nok heller ikke den som var mest pynta, men heldigvis er de vant til det...

Gladmelding nr. 2 til Live: Nå kan jeg endeeeliiig være sosial og trene (litt) igjen, HALLELUJAH! (har hatt både influensa, prolaps i nakken og overbelastning i kneet som har gjort at jeg har vært altfor usosial - i alle fall med tanke på at jeg drar snart - og føler meg som en marsipangris etter julen og altfor lang tid uten trening..Men nå skal det bli bedre!)

Det er pent i Norge! I morgen er det vel kun én uke igjen til jeg drar fra dette. Woow..

To uker til jeg flytter til Afrikaaa

Wohoo.. Shit.. Jeg må pakke snart! Hvordan stapper man to år ned i en koffert? Yttertøy, sko, skolegreier og klær. Dette blir ikke bare lett. 20-ølløv blir et helt fantastisk spennende år for meg. Må si det er hyggelig at noen er interessert i å følge med.

To uker, to uker, to uker... Som alltid er det endel siste-liten ting jeg må få gjort, men det skal nok ordne seg! Nå skal jeg legge over nødvendig musikk og bilder på PCen, stalke skolen på google earth og jage hybelkaninene ut av rommet....

Håper alle har hatt en super juletid og bra feiring av nyttårsaften. Velkommen 2011!

Live(t)

17, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits