Litt forskjellig

Evolusjon vs. Adam og Eva

Dette er noe som har vært mye diskutert på Waterford de siste dagene: det er overraskende mange som ikke tror på evolusjonsteorien her, de er fast bestemt på at vi oppstod fra støv og at Gud skapte de første menneskene; Adam og Eva. De ler når du sier at vi henger sammen med aper et eller annet sted i fortiden og blir irritert når du nevner noe om små bakterier og starten på alt liv.

Det er veldig interessant å høre hva de mener, selv om jeg ikke helt klarer å skjønne hvordan de kan tenke sånn. Diskusjoner på grunn av forskjellige syn på livet er en del av UWC og jeg er glad vi endelig får en smakebit av sånt her på WK.

 

Procrastination - noe jeg er god på

Jeg har fri hele dagen, men allikevel ligger jeg etter med julegaver, rydding, pakking og ja.. Jeg er utrolig flink på Procrastination (utsettelse), Noe som helt sikker kommer til å lønne seg når jeg etterhvert får sykt mye lekser. "Kan jo bare ta det i morgen da, jeg får tid til det!" "Men jeg er så sliten nå, det er vel bedre at jeg slapper av litt...". Anbefaler denne tankegangen altså, da blir alt gjort så fort og effektivt! Hva gjør jeg nå da? PC? Jeg skulle jo vaske rommet, trene og få opp julepynten. Come on.. Men så er jeg jo veldig sliten da..
Random. Det var visst like kaldt i fjord vinter skjønner jeg..

Btw: I dag er siste dagen med Afrodans (før jeg drar da, ikke den siste totalt håper jeg). Så nå er det bare å ta av!

Hva er norsk kultur?

Begynte å tenke litt på dette mens jeg leste til eksamen...

Hva er norsk kultur - hva er det som er typisk norsk?

De med helnorsk bakgrunn vil kanskje svare skiturer, fell og fjorder, janteloven og brunost. Mens for eksempel innvandrere eller barn av innvandrere vil svare noe ganske annet fordi deres møte med det norske er annerledes enn de norske sitt møte med seg selv.

"Kultur er de tanker, kunnskaper, trosformer og ferdigheter mennesker har lært som medlemmer av et samfunn" (fra boka menneske og samfunn). Har alle i Norge den sammen kulturen?

Vi har jo mange variasjoner innenfor norsk kultur: ikke alle nordmenn er kristne, selv om Norge er et kristent land, ikke alle er like entusiastiske når det er snakk om lange skiturer og ikke alle er like glad i geitost... Dessuten er mange i Norge politisk norske, men kulturelt annerledes enn flertallet. Det er også kulturforskjeller mellom regionene i Norge, blant annet innenfor politikk. - Vi har et kulturelt mangfold.

Noe som er felles i den norske kulturen er språkfellesskapet; vi forstår hverandre. Dessuten har vi mange like verdier som likhet og likestilling, osv. Det er hva vi tar som en selvfølge som utgjør kjernen i den norske kulturen. Når vi kommer med uttalelser om at "det er sånn det er" eller "sånn skal det gjøres" viser vi en - som læreboken kaller det- dyp kulturell læring. Det er mange viktige sider av  en kultur som sitter i kroppen, ikke nødvendigvis i hodet. Altså, det vises i form av hvordan vi oppfører oss. "Selv om hodet sier ja, kan det ofte være at kroppen sier nei".

De gangene vi virkelig blir bevisst på hva som er norsk er når vi kommer imøte med andre kulturer. Vi kan si det slik at "Norske er vi først og fremst i kontakt med omverdenen". Etnisitet og nasjonalisme blir viktigere; man vil markere at man er spesiell, har sin egen kultur og historie.

Hvordan ville du presentert Norge overfor en person som aldri har hørt om eller vært i Norge før?

Signatur mot sult

Trykk her for å underskrive på at du vil endre det at 1.000.000.000 mennesker sulter!

- The petition will be presented at the United Nations in October/November 2010.

Live(t)

Live(t)

17, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits