2. term

9 dager til jeg drar 'hjem'

10, nei, 9 dager igjen til jeg drar 'hjem' til Swaziland og Waterford Kamhlaba! Har hatt en fantastisk ferie med mye reising og mange opplevelser (og lite lekser). Jeg har besøkt løver i Swaziland, svømt med ville delfiner i Mozambique, nesten blitt løpt på av sinte elefanter og blitt hvest til av en leopard med et kudukill bare noen meter fra meg i kruger, hilst på spennende dyr med vanskelige bakgrunner på rehabilitering i Graskop, sett fantastiske landskaper; herlige strender, lange, tørre savanner, fjellområder... og fått afrikabesøk av både familie og venner fra Norge. Nå koser jeg meg med mange gode minner mens jeg prøver å konsentrere meg om litt leksearbeid før jeg plutselig står på Gardemoen og sier hadet til Norge enda en gang. Jeg drar hjemmefra, men kommer også hjem. 


Fra en koselig kafé i Grahamstown under festivalen vi dro på i midtermbreak
 (se Jenny's tanker om den turen) - en fantasisk uke! 

På besøk i løvenes rike

Siden jeg aldri fikk tid til å skrive et innlegg om den opplevelsesrike villmarksturen jeg var på i "vinter" (juli), tenkte jeg å ta det igjen nå:

Wilderness -  jeg har aldri følt meg så levende 

Det var kanskje greit å ikke vite alle detaljene for hva jeg skulle begi meg utpå før jeg dro; for jeg vet ikke om det hadde vært like lett å få lov til å delta om jeg fortalte at jeg skulle komme til å stå fem meter fra leende hyiener, skremme bort sjimpanser og passe meg for løver om natten, og våkne opp av at en hylende kudu, jaget av en hyiene eller løve, stormer gjennom leiren vår. Det var spesielt med andre ord og jeg skulle gjerne opplevd alt igjen. 

Vi skrev under på en kontrakt som sa fra seg alt ansvar og fikk streng beskjed om at dette er på ingen måte en lek eller en fornøyelsespark; dette er virkeligheten og kan være dødelig om man ikke følger alle beskjeder nøye. En liten klump vokste i halsen, men ble fort tvunget ned; jeg er jo ikke redd, men tøff, sterk og modig. Basta. 

Etter en stund ble ikke ting så skummelt lenger; det føltes derimot nesten normalt å holder øyne, øre og nese oppe for alt som måtte befinne seg i nærheten. Ja, til og med nattevakten ble, i alle fall nesten, omgjort fra det mest skremmende jeg har gjort til det mest beroligende og behagelige jeg har opplevd. Dette var en tid på natten hvor du hadde ansvar for hele campens sikkerhet. Ettersom at vi sov ute i kulden under noen fantastisk klare stjerner, uten noe som helst type gjerde eller beskyttelse rundt oss, var det greit å ha en som holdt nattevakt i området. Da gikk du rundt og lyste med en lykt inn i busker og kratt som kunne skjule potensielle farer, holdt øyene oppe etter reflekterende øyne og ørene oppmerksomme på mistenksomme lyder. Dette var ganske skummelt første kvelden ettersom vi opplevde den "mest aktive natten" som en 'erfaren' lærer (og medhjelper) noen gang hadde vært med på. Det var hyiener overalt, og de var ikke så redde for oss som man skulle tro. Nattevaktene måtte vekke guiden som var på duty slik at vi kunne skremme dem bort før de forsynte seg med hva det skulle være. Det er en ganske ekkel opplevelse å se en kraftig skikkelse med lysende øyne komme gående mot deg, faktisk. Heldigvis gikk alt bra, selvom vi ble nødt til å skyte litt softgunkuler og kaste et par steiner for å være trygge. På den andre campen, derimot, var det ikke bare ekstremt fint, men også ganske så trygt.

Jeg hadde den siste nattevakten og satt lenge (vet ikke hvor lenge, siden vi ikke hadde lov til å bruke noen form for klokke.. to timer kanskje) mens jeg drakk te, skrev i en felles journal, hørte grener brekke og sang i det fjerne (ja, klisje, men sant) og så himmelen gå fra helt svart til lyseblå. Det var en litt annen opplevelse enn første natta kan man si. 


Viktigheten av å ha nattevakt ble ganske så klar da vi dagen etter gikk tilbake til den første campen. Hyiener hadde brutt seg inn i telte hvor vi hadde bagene våre. Kofferter var knust, tannbørster tygd på, skinnbelter spist og undertøy dratt utover. Greit at vi ikke sov der inne da for å si det sånn. 

Annet enn å selv forstå og lære det at vi er en del av noe større og ikke så mektige som vi skal ha det til, fikk vi også mye annen, vitkig, lærdom. Vi lærte om alle mulige bæsjer og spor slik at vi skal kunne tracke alle mulige dyr og se hva som befinner seg i nærheten, om hvordan å lage både telt og bål i, og av, naturen, uten å etterlate seg noen spor i etterkant, og om hvordan å forstå hva som er vitkig, og ikke så viktig, i livet. 


Dagene gikk til å studere løvespor, elefantspor, giraffebæsj og mye annet rart i nærheten av campen, møte mange spesielle og store dyr på tur i skogen, krysse elver som er hjemmet til mange krokodiller og flodhester, stifte nye vennskap og forsterke gamle, dele gamle historier og opplevelser rundt bålet og lage nye sammen. Vi levde rett og slett et skikkelig bra liv i villmarken med god mat og hele pakka. Do hadde vi ikke mot slutten da, så naturen ble vårt store, fine toalett og blader vårt flotte dopapir. Håret vokste under armene og lukten sikkert også, men lykkelige var vi der langt borte fra skole og stress. Man følte virkelig at man var på besøk i en annen verden, selvom vi også er en del av den - vi har liksom distansert oss og bygget vår 'egen verden' mens vi ødelegger den verden vi er ment til å dele med andre. 

 Så forflyttet vi oss fra safari til jungel. Herlig! Jeg er jo glad i safari, men det er noe helt spesielt med jungelnatur og sjø. Da vi pustet inn den salte lufta og løp over sanden for å komme til sjøen, kjente jeg smilet bre seg i annsiktet. Vi kunne dessverre ikke bade på grunn av ekstreme mengder av både hai, strøm og svære bølger, men vassing og vannkrig var ikke så ille det heller. Dessuten bodde vi i hytter med ordentlig dusj, do og seng! De store, skumble, dyra var byttet ut med små, søte aper (bushbabies) som skrek som babier om natten. Det var deilig å slippe å ha nattevakt. Denne delen av turen ble brukt til mye filosofi og fokuserte på spørsmål som 'hva vil jeg med livet mitt?' og  inspirerende historier etterfulgt av interessante diskusjoner. Vi fikk beskjed om å ta tid for oss selv til å tenke. "Try to go from structure to antistructure and think, like Gandhi and Nelson Mandela did" - ikke store forventninger altså.. Jeg og Sofia satt hele dagen i sandvind på stranda og prøvde å finne svar på umulige spørsmål mens vi hørte bølgene bruse og ønsket at vi kunne ta det hele med tilbake til WK. 

Denne turen var helt super! Hyggelige folk, spennende dyr, mye ny lærdom og mange opplevelser jeg aldri kommer til å glemme. 

Norge igjen

Ser tilbake på utrolig mange gode minner, her er litt av term2 i bilder:


Kommer nok mer snart, tid er mangelvare. 


Hjemme fra wilderness

denne uken kommer jeg aldri til å glemme! Bodde sammen med løver, nesehorn, sjimpanser, krokodiller og elefanter. Møtte på en giraff og passet meg for hyiener mens jeg lærte om miljøet og det å 'finne seg sjæl'. En lenger og bedre oppdatAhfering kommer senere (med bilder!!). Nå er det å kaste seg ut i havet av lekser som har ventet på meg i et par tre uker.. Uææ!! Jaja, satser på å ikke drukne helt enda. 

Ja, det var fint!

Store klemmer til dere som har ferie og sommer hjemme, vi sees om fire uker! : )

Life is good

For noen timer siden var den endeløse bussturen fra Grahamstown over og vi returnerte til hverdagen her i Swaziland etter en uke med mange minnerike opplevelser på verdens nest største kunstfestival.

Forrige helg var det 24 hours run; iskaldt, men veldig moro! Jeg løp 5,6 mil og samlet inn ganske så mye penger som går til community service. Folk løp og gikk som gale på tross av utrolig mye og veldig kald vind. Var visst minusgrader på natten (når jeg sov, hehe) og folk gikk rundt banen med tepper og dyner og te og hele pakka. Veldig morsomt, sosialt og bra arragement som jeg er glad for at jeg fikk delta i. På mandagen bar det til Grahamstown og verdens nest største kunsfestival. Der var det dritkaldt: regn, vind og få grader (det snødde faktisk den dagen vi dro hjem). Men sykt gøy, det var det! Så mange utrolig flinke folk. Blan annet en mann som var helt syykt god på gitar! Hørtes ut som om det var et helt band som spite, men så var det bare han og gitaren der  oppe på scenen. Helt sykt! Skal prøve å legge ut en kortfilm / i alle fall bilder.. Men ja.. etterhvert! Var mye bra kunst og teater, selvom jeg egentlig ikke skjønte så mye av alt.. Markedet var morsomt og inneholdt alt mulig rart, blant annet helt utrolig gode ristede, karameliserte nøtter som ble en stor favoritt! Kveldene var lange, og innholdsrike.. ;) Alt i alt: jeg hadde det supert. Grahamstown blir nok aldri glemt!


Det bildet i bakgrunnen er laget av brukte korker! Dødstøft! 

Nå er det noen få dager på skolen før det bærer videre til Wilderness trail med en annen skole som er på besøk fra England. Det blir ekstremt spennende! Skal skive ganske så deltajert om det i ettertid tenkte jeg. Nå vet jeg bare at jeg skal leve 'med naturen' og sove under åpen himmel (driiit kaldt!!). Er litt småsyk nå da, så håper virkelig jeg blir frisk før jeg drar! 

Denne terminen har gått helt sinnsykt fort! Snart er det over og jeg starter på siste tredjedel av førsteåret. Rart! Har mye skole å ta igjen, så gleder meg ikke veldig til å starte på det.. menmen! 

Håper alt er supert hjemme i Norge!! Varme.. aah,, missunnelig! 

Fjelltur, bursdager og snart ferie

På tide med en oppdatering på livet her i Afrika. Den siste tiden har vært veldig opp og ned, men mest opp. Forrige helg var vi på Swazi-outing-day, noe som viste seg å bli en helt fantastisk dag! Vi dro på en sjutimers ?hiking? opp et fjell, solen skinte og vi nøt det som sikkert blir en av de siste sommerdagene på veldig lenge. Toppet det hele med å bade i en iskald bekk og ligge og nyte solen på de varme steinene. Utrolig deilig å glemme alt som heter skole mens man soltørker og tenker på hvor heldig man er.

 
Norddamer i AfricaDenne helgen var det bursdagsfeiring av Ingrid, Ximena, Pricilla og Sofia i byen. Kjempekoselig kveld som avsluttet med marsmallowsgrilling foran peisen i commonroom. I går hadde vi noe som kalles ?IB common ground?. Det var en ekstremt interessant dag hvor vi i sju timer diskuterte problemer og fordommer relatert til raser, kjønn og økonomisk bakgrunn. Mye spennende, rart, overraskende og litt skummelt folk sier og tenker må jeg si. Mens afrikanere føler press for å ha svarte venner slik at de ikke blir sett på som ?wannabe white? av de andre, føler hvite et press for å ha svarte venner for å ikke bli sett på som rasistiske ? noe de hele tiden vil motbevise at de er. Merkelige og litt triste greier. Ble også minnet på det med betydningen av sosioøkonomisk bakgrunn; noen føler et press for å kjøpe ting de egentlig ikke har råd til for å passe inn, og det er ikke morsomt å høre om alle de morsomme tingene som skjedde i byen eller i feriene når du ikke har hatt råd til å være med selv. På en annen side er det mange som har merket mindre press på sånne ting siden de kom til WK, noe som er veldig bra. Overall blir folk sett likt på uansett hvilken bakgrunn man har her. Skulle gjerne skrevet mer om dette, men nå er klokka over midnatt og i morgen er det skole?

Har også hatt litt sånn oi-shit-dævne-hvordan-skal-jeg-lære-alt-dette følelse når det kommer til skolen i det siste. Fant ut at min fagkombinasjon er sett på som veldig krevende ? med god grunn ? og at jeg nå fremover mot eksamen kommer til å kjenne det ganske så godt.. Men skal nok overleve både psychology og biology HL.

Babbel, babbel, det liker vi. God natt alle sammen, kos dere med sommer (nei, ikke sjalu?). 

Mørbanket, men lykkelig

Akkurat nå ligger jeg i min egne dobbeltseng med mange store, myke puter etter en herlig frokost med frukt og ordenlig kaffe, mens jeg  nyter bra internett. - Sånn er det å ha linkfamilie. 

Glemte å nevne at knærne mine er i en litt større versjon enn vanlig - spesielt det ene som har mer enn fordoblet seg - hodet mitt har to små donaldkuler på hver side og øynene min har vanskeligheter med å konsentrere seg om å lese en engelskbok jeg må skrive et langt essay om til i morgen. Skulle på en måte ønsket at jeg kunne si jeg har opplevd noe skikkelig spesielt og kult som å trokke på en mine eller å havne i en svær slosskamp - men i stedet er det helgens fotballcup som har satt sine spor... Vi vant da! Waterford, owa, Waterford, owa, Waterford, owa, owa, owa!

Ganske missunnelig på norske folk som snart har ferie og sommer, håper dere alle koser dere masse! Fra Sophia (aka 'Yoda' - venstre) sin bursdag - en gankse interessant og morsom dag med mye dansing - fest for henne og for begynnelsen på 2. termin på WK. 

Da er det tilbake til essay, labrapport, prøvelesing.... Prekast!

Ullundertøy, ullgenser og ulltøfler foran peisen i sørlige Afrika

Heihei! Tenkte det var på sin plass med en oppdatering.. Min plan om minst et innlegg per uke har failet allerede. Bare å beklage det.. Men ja, da er jeg et par uker ut i det folk omtaler som den skumle, lange, kalde terminen. Og ja, det er ganske kaldt ? du kan si det sånn at jeg er misunnelig på dere der hjemme med norsk sommer og hele pakka. Men selv om det er masse skole, lite sol og mer kulde enn jeg trodde (og at jeg merker veldig godt at jeg glemte jakka mi i varme Norge..), så er alt egentlig ganske greit allikevel! Skolematen har forbedret seg noe veldig. Nå er det masse god salat-ting til middag neste hver dag og noen ganger suppe i breaktime i stedet for dounut, yes! Dessuten er det mye moro som skal skje denne terminen. Var på bursdagsfeiring forrige helg. Sophia feiret dagen på et backpacker sted med mye moro! I morgen er det festival i Swaziland og helt sikker masse å se frem til, dessuten skal jeg jo på verdens nest største kunstfestival (teater, musikk..) om ikke så veldig lenge i Grahamstown ? ohyeee! Så ja, jeg overlever kulden ? så langt.

Forresten, jeg vet det er ganske lenge siden, men gratulerer med dagen som var Norge! Vi hadde en fin feiring her og! Alle de norske pyntet seg med mariusgensere og 17.maisløyfer, spiste norsk frokost med godt brød og brunost og hadde potetløp med Norge v.s. resten av verden - Norge vant så klart. En stor takk til en fantastisk nasjonalkomitee (Jenny, takk!).

Håper alt er supert i Norge og at alle koser seg i varmen! Å, så misunnelig! Og Johanne: GRATULERER MED DAGEN SOM VAR!!

Ps: Familie: hvis dere noen ganger vurderer å sende meg en pakkehilsen (?) så står makrell i tomat i små bokser, rugbrød, ipoden min og jakka mi øverst på lista.. Ellers alt som er av ull! - Vet dette er ønsketanker som ikke kommer til å skje, men det er jo alltids lov å prøve.

Tilbake til vinteren i Afrika

Da sitter jeg i common room med ullgenser og er irritert over hvor dum jeg var som glemte jakken min hjemme - for den hadde nok kommet godt med fremover. Hvis du tror det alltid er varmt i afrika, tar du feil. Det er ikke så ille enda da, men vet at det blir veldig kaldt i juni og juli (hørte rykter om -4 grader, brr!). 

Det er både bra og rart å være tilbake på WK. Må si jeg gleder meg til alt som skal skje denne terminen - bushfire festival, bursdager, festival i Grahamstown...  Det er ganske rart at det er 17. mai i morgen, men heldigvis har 17. mai kommiteen på WK UWCSA (aka Jenny H. J.) planlagt både pølser, vaffler, potetløp og sekkeløp, så det skal nok bli feiring av Norge her og! Jeg har fylt opp rommet mitt med endel norsk mat (makrell i tomat, leverpostei, fiberrik, brunost, verdensbestehjemmelagdeknekkebrød/mormorsknekkebrød m.m.) Skal nok vare en liten stund fremover - håper jeg. 

God natt! :)

 

Live(t)

Live(t)

17, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits