1. termin

Tell the world that I'm coming home

Da er jeg tilbake til grovbrød, sommer og sol i Norge. Du kan tro det var deilig å komme hjem etter 6 timer med buss, 6 timer venting, 12 timer fly, 6 timer venting, 2 timer fly og kun 4 timer søvn de siste 48 timene! Det var smårart og utrolig bra å se fem ivrige nordmenn med norske flagg stå å vente på oss. Foreldrene og broren til Ingrid og mamma og pappa. Merkelig nok føltes alt veldig normalt veldig fort og det var nesten sånn at jeg fikk en følelse av å aldri ha dratt. Da jeg kom hjem var både mormor og bestefar, farmor og Marius her og ventet på meg. Utrolig hyggelig å se dem alle sammen! Dessuten: mormor = utrolig god, ordentlig, mat! Å, så godt det var å spise norsk mat! Grove rundstykker med leverpostei har aldri smakt så godt, og vaffler med brunost har jeg spiste nok av for hele ferien allerede. Norsk sjokolade har heller ikke latt vente på seg og foreløpig har planen om en sunn ferie ikke nådd helt frem... Men herregud, det er jo påske (noe jeg hadde helt glemt før jeg kom hjem til gule kyllinger og tulipaner). 

Uansett, nå er det ferie og varmt som bare det (mye varmere enn afrika - jeg har blitt lurt). Ferie betyr chilling, soving, spising, catche up med folk, litt jobbing og litt leksing. Mmm, me like! Og ja, jeg har noen bilder på lur (for her er nemlig nettet bra - hurraaa!!):


4 av mine 5  familiemedlemmer.
Dere kan takke amerikaneren til venstre og Jenny for mange bilder!

Jeg tør, hvis vi gjør det sammen

I dag har jeg hatt community service hvor vi dro til et naturreservat for å tilbringe dagen med disabled children fra St. Joseph hospital. Det var en fantastisk tur. Vi ble kjent med en gjeng herlige unger som strålte av livsglede. En av jentene hadde en helt utrolig sangstemme! Stemningen når hun sang og resten av gruppen koret med forskjellige stemmer, kan ikke beskrives her.
Jeg var mye sammen med en gutt med et utrolig langt og vanskelig afrikansk navn. Han kunne ikke gå ordentlig og de alt for store skoene gjorde ikke saken lettere. Vi så masse zebraer, impalaer og mange andre hjortedyr. Høydepunktet på dagen var da alle gikk ned for å bade i badebassenget. Han fortalte meg at han hatet vann. Det var så skummelt mente han ? man kan jo dø! Etter en stund klarte jeg å overbevise han om å i alle fall gå ned til bassenget for å se hva de andre gjorde. Da vi gikk ned fortalte han meg at det nærmeste han hadde kommet bading var å stikke tåspissen fort nedi. Vi sto en liten stund å så på de andre le og kaste seg rundt, og jeg merket at han fikk mer og mer lyst til å gjøre det samme. Du skal ikke prøve da? Spurte jeg, og forsikret han om at jeg skulle være der hele tiden. ?Ok. Jeg tør, hvis vi gjør det sammen!?. Så gikk vi ned til vannkanten. Han satt seg ned på bassengkanten og tok beina i vannet mens han smilte lurt. Plutselig startet en vannkrig og før vi visste ordet av det var alle klærne våre gjennomvåte. Han lo og så ut over bassenget, og så bestemte han seg for å gå uti. Det var veldig spesielt å være med på hans første møte med vann på den måten. Han plasket og lo og satt seg ned i bassenget mens han støttet seg på armene mine. Og du kan tro han var stolt etterpå! ?Jeg har aldri gjort dette før, ikke hjemme engang! Dette er aller første gangen jeg har latt hele kroppen bli våt! Tenk at jeg turte det!?.
Så avsluttet vi dagen med noen veldig fine sanger. Hele opplevelsen med disse barna, som har blitt forlatt av foreldrene sine på grunn av at de blir sett på som noe tabu siden de er født annerledes, var veldig spesiell. Det får deg til å innse hvor utrolig heldig du er. 

Bilder kommer i kveld.. tror jeg

1 term er snart over

Uæ! Nå drar jeg snart hjem på ferie, hvor rart er ikke det? På en side føles det ut som om jeg har vært her en evighet, men samtidig så har alt gått utrolig fort! Jeg har blitt kjent med mange utrolig hyggelige folk fra hele verden her i vår lille boble oppe på fjellet. Karakterene blir satt og alt rundes opp nå, føles feil og riktig på en gang. 1. term har vært både vanskelig og bra og rart og skummelt og spennende og koselig og opplevlesesrikt og lærerikt og overraskende og... en berg og dalbane av følelser og opplevelser. Nå føles alt egentlig veldig bra. Det er litt rart å skulle dra hjem nå, når alle brikkene snart har falt på plass. Må si det blir ganske digg å få en pause da, komme seg litt ned på jorda igjen og møte alle kjente og kjære der hjemme. Dessuten skal jo min uberkule lillebror feire at han blir voksen, woow.. Eller voksen.. Konfirmasjon i alle fall, hehe. Det blir supert! 

Dessuten har jeg allerede fått 0-åringer (eller førsteåringer, men siden jeg ikke føler meg som andreåring, blir det 0-åringer) som skal komme hit neste år. Weey, gratulerer!!! Jeg har en god følelse av at den norske standarden forblir på topp, hehe. ;p

Forresten: det var en syyk tordenstorm i går. Lynte og buldret som bare det! Kunne se lynet, ikke bare blinket, men hele sikk-sakken liksom! Kulii. Har jo sagt noe om det med lyn her tidligere: rekorden på mest dødlige lynnedslag er akkurat her.. Så når det blinker, holder du deg unna fielden!
Er også ferdig med mange store skoleting, så nå nyter jeg å ha tid til masse annet (som å skrive blogg). 

Håper alt er supert med alle! Til de kommende 1-åringene: GRATULERER! Og til de hjemme: Vi sees! 

3 bøtter vaffelrøre og.. en sprengt mage

Oppdatering, endelig!

På fredag var det full fart med vaffelrørelaging nede i common room. Gale nordmenn som knuser egg med pannen og blander alt for mye ingredienser oppi svære tilitersbøtter mens de hører på høy, norsk musikk. Vi måtte jo få laget nok vaffelrøre til lørdag og UWCday på WK! Det var veldig moro med en dag utenom det vanlige. Alle tuslet rundt i nasjonalkostymer og spiste alt for mye mat fra alle mulige spennende land. Jeg har ikke vært så mett siden julaften! Trodde virkelig at magen skulle eksplodere, men det skjedde ikke, heldigvis. Det var både danseoppvisninger, sangoppvisninger, diktoppvisninger og taler. Vi sang faktisk litt av Norge i Rødt Hvitt og Blått, noe som viste seg å bli ekstremt kleint; sangen gikk fortere og fortere til vi bestemte oss for at nok er nok og vi bare sluttet å synge. Vi fikk i alle fall vist frem våre fine mariusgensere (og t-skjorte) og Jennys bunad. Vaflene var veldig populære og det kunne gått skikkelig unna med salget om ikke de teite vaffeljernene hadde brukt en EVIGHET per vaffel... Det er ikke som dobbelt og kjapt norsk vaffeljern, nei; her snakker vi enkelt, gammelt og ti-minutter-per-vaffel vaffeljern. Det viktigste er jo at folk elsket dem, for det gjorde de virkelig! På tross av at oppskriften var så improvisert som overhodet mulig og at vi ikke hadde tid til å gjennomsteke dem, så det var helt hvite og noen litt smådeigete. Hadde vel blitt kastet ut av Norge om vi hadde prøvd å selge dem der... Vi solgte faktisk 20 liter røre i vaffelform da!

På kvelden var det rydding før det bar videre til en fest på et backpacker sted. Hadde en kjempefin dag og natt alt i alt! På tross av at magen min var ti ganger større og vondere enn vanlig. Hvorfor må etiopiere lage så god gryterett? Og hvorfor smaker norske vafler så himla godt selv uten brunost?

Ellers: Har mye lekser hele tiden, sover alt for lite og spiser alt for mye toast med og uten peanøttsmør. Men jeg er lykkelig. Har venner fra mange spennende steder i verden og opplever hvordan det er å bo på kostskole i Afrika. Heldiggris.

For 100000ende gang: Må si at jeg er ekstremt lei meg for det dårlige internettet! Har kjempelyst til å ha skypesamtaler med alle sammen, men det går virkelig ikke. Ikke meldinger engang. Fint. Beklager! Og Ingerid: TUSEN TAKK FOR BREVET!!!!!!! Ble så glad! :D

Jeg vil se VM mens jeg spiser vafler med brunost og drikker melk

Vi liker lange overskrifter. Uæ, Norge gjør det jo dritbra! Og jeg er på andre siden av kloden.. Jenny og Ingrid klarte faktisk å se 5 mila i går (hvor var jeg?!) takket være Jenny's kule internettting - som jeg også skal skaffe meg på onsdag. Kjenner at det hadde vært litt bedre å se det på storskjerm nede i kjellerstua med en nystekt vaffel i hånda, men det er greit her og. Det er så rart å tenke på at det er snø og full fart med skiturer og snømannbygging hjemme, mens vi nærmer oss slutten av sommeren her. Mange ganger savner jeg virkelig båtturer, sjø og strand i Norge - det er jo dette jeg forbinder med sommer - men så husker jeg at det ikke er varmt eller sommer hjemme, og da går det nesten greit å bo langt fra vannet i varmen.

Håper jeg får gått litt på ski og stått på snowboard når jeg kommer hjem! Nå er det kun litt over en måned igjen - rart som bare det! Rekker akkurat ikke 17. mai, dessverre (første skoledag her nede, jippi), men tror vi nordmenn planlegger å ta fri et par dager på starten av term 2 for å dra til Mozambique og feire nasjonaldagen der. Det blir bra!

Akkurat nå har jeg en liten fritime før engelsk. Lekser? Blogg? Sove? Prioritering kalles det visst.

Mozambique

Trøtt.. Rart? Nei. I går kveld kom jeg hjem fra en langhelg i Maputo. Mye rart skjedde ? både bra og ikke fullt så bra. En blanding av forvirring, frustrasjon, glede, moro, hygge og trøtthet.

 

Detaljer: Vi skulle dra klokka to på torsdag, men det ble heller i firetiden. Noe jeg virkelig har måttet bli kjent med i løpet av helgen er den velkjente ?african time? som vi alle er så glade i? Derfor kom vi frem ganske sent, alt var mørkt og nytt. Da startet frustrasjonen: en venninne som bor der lovet gratis hotellopphold og frokost, men neida; når noe høres for godt ut til å være sant ? er det som regel det. Hun viste oss et bed and breakfast sted hvor vi skulle sove den natten, og vi måtte betale ganske så dyrt (ikke særlig dyrt i forhold til Norge da, sånn 150 natta eller noe). Dagen etter skulle vi møte henne klokken ti for å dra til det stedet vi egentlig skulle bo, og vi måtte møte helt presist for hvis ikke dro minibussen fra oss. Vi stod opp, spiste frokost og ? ventet? i fire timer. Da hun endelig kom var det mange som hadde blitt så frustrerte at de hadde tatt en taxi til et backpackersted for å bo der i stedet. Egentlig var vi alle litt forvirra og frustrerte og hadde lyst til å sove på backpacker, men der var det ikke mer plass. Uansett, vi dro til det stedet som faren hennes skulle ha kontakter til slik at vi skulle få det for 60 Rand per natt (underkant av 60 kroner). Løfter er til for å brytes? Da vi kom dit kunne vi ikke helt forstå at det kunne være så billig. Det var et veldig fint sted nær stranda med små hytter man leide og svømmebasseng. Som sagt ? høres det for godt ut til å være sant, er det som regel det. Plutselig var prisen 450 rand, og ikke 120 for de to nettene som var igjen. Vi var ganske lei av å vente, og hadde bare lyst til å dra ut og se noe av Mozambique, dessuten var det fullt på det andre stedet, så vi sa bare faen eller og bestemte oss for å bli der vi var. Hytten Ingrid, Jenny, Eli, Lykke, Riikka og jeg bodde i viste seg å være i et litt annet område enn det vi hadde sett så langt. De tok oss med ut av porten og inn gjennom en ny port til et mer ? ja... annet sted. Hytta var egentlig ganske grei, hvis man ser bort ifra at vi manglet vann den første dagen, så vi kunne verken trekke opp på do eller pusse tennene, og at en veldig skummel mann sirklet rundt huset vårt. Men det gikk jo greit.

Så ja, turen startet kanskje ikke utrolig bra, men den ble bedre etter hvert! Fredag ettermiddag dro vi til markedet, spiste is og vafler på et herlig iskremsted og god sjømat-middag på kvelden. Lørdag var uten tvil den beste dagen. Vi våknet opp i hytta/huset vårt og gikk for å spise en herlig frokost med masse frukt, egg, toast etc. Etterpå badet vi litt i bassenget før vi gikk på en tur langs stranden. Dessverre er vannet alt for møkkete og forurenset for bading der, men det var utrolig deilig å se sjøen! Fantastisk med full sol, fine fiskebåter og en lang sandstrand. Etter å ha gått en stund bestemte vi oss for å spise is på en strandrestaurant, og det var utrolig herlig! Vi satt og så utover sjøen og alle båtene mens vi spiste god iskrem og fruktsalat. Ferie! Etterpå møtte vi de andre for å spise lunsj. På kvelden dro vi ut ? og hadde det veldig moro..! J

I går satt vi på bussen det meste av dagen. Ganske trøtte alle sammen etter en, to, tre eller ingen timers søvn. Det var fint å se litt av Mosambik mens vi kjørte. Det er ganske stor forskjell på Maputo ? hovedstaten ? og stedene rundt. Mosambik er fantastisk fint. Man får litt sånn latinamerikansk følelse, noe som er veldig populært hos meg. Dansing, palmer, portugisisk, varme?

Alt i alt var helgen både lærerik (ikke stol på noen, legg alle planer selv? og bli vant til african time), opplevelsesrik og bra. Nå er det tilbake til skole, lekser og prøver. Btw: om seks uker drar jeg til Norge.. ;O

Når nettene blir lange og kulda setter inn?

Biologyprøven er endelig overstått og de lange, søvnløse leksenettene er over (enn så lenge - digger IB)! I morgen drar jeg til Mosambik! Været er småteit i dag: kaldt, torden og lyn og hauger av regn, men satser på at det er/blir bedre i Mosambik sånn at vi får en dag på stranden. Jippi!

I dag har det vært svømmegalla hvor husene som vi er delt inn i konkurrerte mot hverandre. Har jeg fortalt det? ? At vi er delt inn i hus? Det er litt som Harry Potter: du har tre forskjellige hus med forskjellige farger og navn som konkurrerer i forskjellige ting i løpet av året. Jeg er i Stern (blå farge) og jeg tror dessverre ikke vi gjorde det megabra i dag, menmen, vi tar dem senere!

- Alle andre bilder er ikke laste-opp-villige. 

Fredag forrige uke hadde vi noe som kalles en ?social?. Kantina ble gjort om til et diskotek med både lys, musikk og røyk. Ganske spesielt, litt rart og VELDIG svett? Veggene var VÅTE og du gled rundt på det svette gulvet. Hvis du var heldig kunne du til og med kjenne (svette)dråper fra taket. Blæ! Dessuten var musikken udansbar (kan man si det?) og gjentagende. Hvor blir det av afrikanske rytmer?

Ellers de siste dagene: Har vært veldig lite aktiv (syk) og spist mye toast med peanøttsmør (det er det vi lever av her!) i det siste, så det blir godt å komme seg litt bort fra både skole og den fristende loffen i gangen? Føler meg veldig sunn og sprek i dag, ja... Apropo: Har enda ikke bestemt meg for hvilke aktiviteter jeg skal følge videre neste halvterm. Volleyball, fotball, athletics, Tango, samba, ballroom, floorball, kayak, rugby, yoga? Må nok klare å bestemme meg over helgen.

FORRESTEN!! Jeg var en halvmeter fra å tråkke på en slange her om dagen! Det var litt skummelt. Den var ikke store karen, men ganske skremmende for det om, spesielt når en fra Swaziland sa at det var en Svart Mamba baby.. De er jo ikke de morsomste å bli bitt av har jeg hørt. Uansett, den viste seg å være død - så da er det fred og ingen fare. Heldigvis.

Akkurat nå kommer jeg ikke på noe mer interessant å si... I kveld er det smålig lekser, og mye FILM! Yeah! Pakking og rydding hører også med når man skal dra av sted.. ? Å, som jeg gleder meg!

 

Håper alt er supert hjemme!

Valentines og rugby

(skrevet litt tidligere på dagen)

I går var det valentinesday og full fart med levering av roser, kort, godteri og ballonger. Ja, de tar det seriøst her. Veldig uvant, men moro å se. Jeg er ikke den største fanen av valentines. Det er jo mest for kjærestepar og butikksalg. I år var jeg så heldig å få både roser og godteri med hyggelige hilsener fra venner. Dessuten prøvde jeg Rugby i går, woho! Det var moro. Skal fortsette med det fremover tror jeg. Ingen kunne reglene og de færreste hadde holdt en sånn rar ball i hendene, så du kan tenke deg det ble mye surr. Vi ante ikke hva vi drev med halvparten av tiden - jeg digget det. Nå har jeg fritime og bruker den ikke på lekser. Bra. Håper alt fortsatt er supert i heimen. Vi snakkes!

Forresten fikk Ingrid både brev og pakke i går, mens min hylle var like tom som alltid? Hehe? Tror hun har bestikket alle hjemme med sjokolade?

Prøøveee, innlevering, boklesing, pugging, problemløsning, sammenligning.... IB.

13.feb.2011halvveis eskimorull og besøk fra flyktningsleir

.. er sammendraget denne uken. Har prøvd kayaking og klarte nesten en eskimorull uten padler, men ikke helt.. Når jeg kommer hjem skal nok pappa bli stolt av mine kayak skills! Skolen krever mye tid, noe den ikke alltid får.. I går fikk vi besøk av barna fra flyktningleiren Mpaka. Dagen gikk til sport, leking, fletting av hår og hygge. Tror de koste seg veldig, det var godt å se! Det var spesielt en av jentene som ikke klarte å la håret mitt være i fred. Hun fortalte at hun en gang hadde hatt langt hår, hun også, men at de nå ikke fikk lov til å ha langt hår. Det var derfor alle jentene hadde helt kort hår. Hun rev og slet i håret mitt, lagde rare frisyrer og avsluttet det hele med en palme på toppen av hodet. Veldig fint. Så var det en liten jente (5-6 år) som jeg tilbrakte det meste av dagen med. Hun kunne minimalt engelsk, men hadde lange samtaler med meg på Siswati eller et annet afrikansk språk. Det er så hyggelig når de tar tak i hånden din og drar deg med overalt, ler og smiler.

Prøvde virkelig å sette inn et bilde her, men den gang ei.

Nå må jeg starte å lese en bok på 150 sider (til i morgen), og forberede et foredrag om "the socio-political situation in Nigeria at the end of the 19th century" Joho.

Hei alle sammen

(skrevet 7. februar)

Nå sitter jeg i mitt lille, koselige (etter at jeg fikk malt ting, satt inn personlige ting og fjernet stanken) rom og skal gjøre lekser, men jeg kan jo øve meg litt på procrastination når jeg først er i gang. Siden det nå har gått en stund tenkte jeg å skrive et litt ?reflekterende? innlegg om tiden her så langt.

Som sagt mange ganger er Swaziland et kjempefint land! Det er veldig frodig og har mange fjell som gir en kjempeutsikt! Skoleområdet er også veldig fint. Vi lever liksom i en boble oppå denne åsen. Det jeg savner litt er å bli mer kjent med Swazilands andre sider. Vi har jo bare vært på turiststeder og i de mer velstående strøkene (shopping i Mbabane). Jeg har jo sett noe av den fattigdommen jeg vet finns her, men føler ikke at jeg virkelig har sett Swaziland. Har så lyst til å reise litt rundt (uten den hvite skolebussen med den store skolelogoen på) og kanskje bli kjent med folk, eller i alle fall kulturen! Tror nok det kommer naturlig med community service som starter snart.

Da vi ankom WK mandagen for tre uker siden, kunne jeg ikke se noen ting (klokka var.. sent, det var mørkt og ekstremt tåkete ? et under at sjåføren klarte å få oss frem i det hele tatt). Derfor var tirsdagen liksom den første ordentlige dagen her. Det var spennende å se alt og møte alle, men også ekstremt slitsomt og ganske vanskelig sånn helt i starten. Fikk dessuten ikke kontaktet noen hjemme på grunn av mangel på nett og mobil. Alt ble bedre når orientation begynte, jeg lærte meg faktisk en del navn og ble kjent med campus og alt mulig annet. Første festen var interessant ? langt borte i et naturreservat. Så var det en uke med fagvalg og enda mer forvirring. Forrige uke var første ordentlige skoleuke, og skummelt som bare det.

Allerede etter en skoleuke har jeg hodet fult av lekser jeg må huske å gjøre i nærmeste fremtid. Jeg kjenner søvnmangelen snike seg på og at energien sitter litt langt bak noen ganger. Tenker nok at jeg bare må venne meg til å være den dårligste i klassen ? for det er jeg i alle timene tror jeg (folk er så syyykt flinke, herregud). Nesten alle her er native english speakers (eller altså, har to førstespråk og det ene er engelsk). I engelskklassen min føler jeg meg litt lost noen ganger. De fleste tar A2 siden de er så heldige å ha et ?ekstraspråk? de kan ta som self-taught på A1. Det vil si at jeg er en av de få som faktisk har engelsk som andrespråk og ikke et ekstra førstespråk. Litt skummelt, men det går vel bra! Biology HL? vel, hva kan jeg si? Alt kommer vel litt etter litt håper jeg. Skjønner hvor mye jeg ikke kan, men også hvor mye jeg skal lære, så det blir jo vanskelig, men interessant.

Jeg har satt meg mål for denne terminen (varer til midten av april):
- Være dårligst i klassen ? og stolt av det (?)
- Gjøre det jeg har lyst til (innenfor visse grenser)
- Masse CAS! (creativity, action, service)
- Bli vant til engelsken ? og ikke forvente at alt kommer med en gang
- Gjøre de fleste leksene (å gjøre alle blir for vanskelig den første tiden - tilpasning..)
- Drite meg ut x-antall ganger ? inkludert matteprøven
- Ikke være redd for å stille masse dumme spørsmål
- Kose meg uansett og se det positive i situasjonene
- Lære meg å bruke prepp (!!!) ? til lekser!
- prøve masse nytt og ikke være redd for å gjøre feil!

Nei, jeg har ikke blitt helt gal. Enda.

Nå skal jeg prøve å gjøre litt av de mange leksene jeg har fått? (BTW: jeg skal til Maputo snart!!!)

Samba - Brasil neste?

Heiheihello!

Endelig helg! Allerede etter tre (?) uker går jeg rundt med en følelse av å være konstant trøtt. Haha, hvordan blir det når skolen pusher på med masse lekser? Alt er jo nytt, så det tar mye energi å komme seg inn i det. Synes det meste er greit nå. Kjenner campus, mange folk, skolen og (noen av) reglene. Disse ukene har vært utfordrende og morsomme! Noen ganger savner man sitt trygge hjem i Norge hvor man vet hvordan man skal forholde seg til alt, men en stor grunn til at jeg dro var jo at jeg skulle utfordre meg selv, og det er noe jeg virkelig får gjort her! Har prøvd så mye nytt, møtt så mange nye folk og prøver å bli kjent med et helt nytt land (og kontinent). Kjenner at biology HL kan bli en stor utfordring fremover, men jeg skal nok klare det! Har prøvd både fjellklatring, volleyball, Argentinsk Tango, løping, Samba... Mitt mål er å bli dritflink til å danse samba, sånn at jeg kan joine karnevalet når jeg drar til Brasil etter IB - for det skal jeg!

Bilde stjålet fra Eli. Det er fra etter fjellklatringen. Her ser dere den fine utsikten vi har fra campus. Kongen på haugen!

Neste uke blir det athletics og kayaking + mer. Dessuten starter com.serv. på torsdag (håper jeg) og det blir veldig spennende! I dag er det bare å slappe av, vaske klær, vaske rommet, rydde i alle papirer og faggreier og nyyyte fridagen! Været er grått da, som vanlig. Vær så snill å ikke forvent at jeg skal være brun når jeg kommer hjem i april folkens, for med dette være kommer det ikke til å skje.. (bildet er fra en av våre sjeldne, solfylte dager..).

Til slutt: lykke til til alle UWC-søkere! Kjemperart å tenke på at søknadsfristen for våre fremtidige 1-åringer har gått ut!

Yogafail og skolestart

Da har skolen starta gitt. Hm. Joda, jeg føler meg fortsatt dummere enn før. Fagprat: Tror det blir veldig bra med psychology siden det er så interessant! Engelsk går vel greit, og norsk skal vi tre norddamer klare lett! Så er det matte som kommer etterhvert.. Forhåpentligvis går bio greit etter noen uker også.. eller ikke.. og peace and conflict studies blir moro å prøve i morgen!

Morgenyoga faila. Sto opp klokka seks (DRIT TRØTT) og fant en lapp som forklarte at det var utsatt til onsdag. Takk. Heldigvis har vi noen yoga-erfarne co-years her som kunne vise litt på TV-rommet, så litt morgenyoga ble det allikevel! Eller har jeg gjort inneklatring i dag - ikke like moro som uteklatring, menmen, og volleyball som var veldig gøy og utfordrende! Tror jeg skal prøve meg på kayaking eller fotography på torsdag og kanskje fotball i morgen. Håper været holder seg like bra - for nå skinner sola som bare det - yeaahhh!

NATTA - nye bilder kommer når internettet vil samarbeide!

- Fra community service da vi besøkte ungdomsfengselet. Anna (England) og Daniel (Fiji) hjelper til med å  lage en pathway.

Hei

Jenny fra Norge, Eli fra USA, meg og Basti (Sebastian) fra Tyskland. Vi har det bra! (jeg er litt brunere nå altså!)...

I dag har jeg chillaaa i sooolaaa (gnir det inn) og klatret opp et bratt fjell - woho! Dessuten har jeg laget vestlandslefser og delt ut VELDIG populære smaksprøver! Første skoledag i morgen. Hjernen min er koblet ut og matten sitter langt bakider et sted (håper jeg)... Yoga 06.15 i morgen tidlig. nå er klokka snart halv elleve og jeg bør komme meg i seng. Ville bare si at jeg fortsatt har det bra, at jeg savner alle der hjemme og at jeg gleder meg til å se folk i april/mai (for jeg kommer hjem!). NATTA!!

Tusen takk

Jeg ønsker å skrive en liten takkehilsen til alle som har hjulpet meg (indirekte) med å pynte opp rommet mitt og med å holde liv i spiriten til Live i disse første ukene i et land langt, langt borte.

Så, takk

- For kortet jeg fikk av deg før jeg dro på flyet Marius, det er klistret opp på veggen over pulten og skal nok bli lest mange ganger! Og for "fotlenkene" som jeg bruker hele tiden! 
- For kalenderen Johanne! Herregud så glad jeg ble da jeg fikk den. Leste det du hadde skrevet på baksiden istad, og det gjorde meg veldig, veldig glad! Den henger godt synlig over pulten min, - det er flere som har blitt sjokkert over snøbadbildet - "you norwegians are crazy"!  
- For den norske koppen fra Julie A og sjokoladen fra julie B! :D 
- For kortene du har laget Tyra, de pynter opp rommet mitt. Både giraffen med nisselue (bursdag) og "God tur" - kortet som jeg leser om og om igjen. Takk til både deg og Johanne for bildet jeg fikk før jeg dro, det er så koselig! 
- For bildene du lagde før jeg dro, mamma! De pynter opp mitt kjedelige rom, hehe! Kjempekoselige bilder!
- For albumet du lagde Helene, herregud, det er perfekt! - og står selvfølgelig stolt til pynt øverst på hylla. Takk for telefonsamtalen, det var helt utrolig ubeskrivelig herlig å høre stemmen din, haha! Savner deg masse!
- Til Ingrid og Jenny for at de er i samme situasjon, og for at de er så bra!
- Til alle vennene mine der hjemme for at dere bryr dere, og for at dere er noen så herlige personer! 
- Til familien min fordi alle som tilhører den er så fantastiske og betyr helt ekstremt mye for meg. Gleder meg veldig til å se dere igjen!

Hvis dere ikke har sett det, så har jeg faktisk publisert TO innlegg idag (se under)!!! Må nyte det når internettet faktisk funker! I dag har det faktisk vært solskinn og ikke regn, jeg har fiksa rommet og skrevet brev, chilla på den store gressbanen med en bok i hånda (orket ikke lese - sykt kjedelig) og kost meg veldig! Burde egentlig gjort matte.. Fint, procrastination allerede. Bra Live!

Prekast ein gong..

OPPDATERING

Dette innlegget ble skrevet forrige uke:

Etter å ha vært i Afrika i litt over en uke føler jeg at det er på tide med et blogginnlegg. Jeg har vært verdens verste på å oppdatere og det er på grunn av det idiotiske internettet her som er ENDA verre enn forventet (å laste opp facebook tar kanskje 10 min, så trykker du på meldinger eller noe og det tar 10 min å laste opp, og så skal du poste en melding og da kan du egentlig bare gå å ta en dusj mens du venter?). Velkommen til Swaziland Live. Sorry alle der hjemme.

Ok, nå til deg jeg egentlig skulle skrive om. Swaziland er et helt fantastisk fint land! Det er kjempefrodig og grønt. Noen ganger glemmer man at man er i Afrika. Været er sykt. Jeg mener.. Det kan gå fra 35 grader i skyggen til iskaldt og tordenstorm på samme dag. Alltid like uforutsigbart, men jeg liker det egentlig! Skolen ligger oppå en hill og har en fantastisk utsikt utover resten av Swaziland på den ene siden og fine fjell på den andre. Midt på skoleområdet er det en GEDIGEN fotballbane (to fotballbaner og en amerikansk fotballbane satt sammen). Jeg bor i Emhlabeni sammen med ekstremt mange andre ungdommer (vet ikke antall). Her er det både koselig og bråkete. På kvelden er det filmkveld etc. på et eller annet rom, og så skjer det jo også en sjelden gang at man faktisk sover litt. Noen dusjer klokken fem om morgenen og det er ille for jeg har rom ved siden av dusjen. Blæ, men jeg skal nok overleve! Rommet mitt stinker noe rart som jeg ikke vet hva er.. Mugg sannsynligvis, men det skal jeg nok også overleve. Ellers virker lærerne veldig hyggelige og jeg har allerede blitt kjent med mange bra personligheter som lurer omkring her på skolen. Det er EVIG mange her da! Det er ikke bare IB, men også form 1-5. Folk overalt, og mange med ekstremt vanskelige navn som jeg sliter med å huske. Så er ikke jeg mester når det kommer til å huske navn heller.. Herregud så vanskelig! Haha.

Denne uken har det vært orientationweek hvor vi har blitt bedre kjent med skolen, folka, regler (!!), HIV/AIDS etc. det var litt rart i starten for da var det nesten ingen 2åringer her, så de få som var på skolen var forvirra førsteåringer som ikke helt visste hvor de skulle gjøre av seg. Nå er det bedre da! Vi hadde en dag hvor vi reiste rundt i Swaziland og så på folk som lagde glass og stearinlys (de har sykt masse stearinlys som er formet som dyr her i alle mulige farger, kult!), dro på et turistmarked som var like dyrt som Norge (nesten) og fikk en rundtur i vårt ?andre hjem? ? house on fire! ? som er partystedet til IB elevene. Wohoo, det er dritkult! Skikkelig artistic med masse skulpturer og farger og ting og tang. Har tatt både film og bilder, men lover ikke noe med det første.. Gleder meg til bush fire (en festival eller noe der som skal være veldig kult har jeg hørt).

En annen dag hadde vi noe som kalles IBchallenge som viste seg å være både vanskeligere og varmere enn forventet og når gruppen min gikk seg mer eller mindre bort oppe i fjellet og sola stekte oss både røde og lilla, fant vi ut at vi rett og slett droppet de siste to oppgavene og heller satt oss på bussen hjem. During (vi har ikke et bra ord for det på norsk) IBchallenge fikk jeg se både Zebraer, impalaer, villsvin, hjortedyr, bøfler og sturt + mange andre rare dyr som jeg ikke aner navnet på. Jeg prøvde femmannsplankeski ? noe som gikk DÅRLIG, og ble kvitt litt av min gjennomsiktige, spøkelseshvite, norske farge. Joho!

Før dette hadde vi en dag med community service hvor vi ble delt opp i grupper og sendt rundt omkring for å hjelpe til. Min gruppe dro til et ungdomsfengsel hvor vi skulle male, fikse vinduer, ordne hagen og lage en pathway. Det var ekstremt interessant! Fengselet hadde fine (relativt sett) klasserom  og en stor hage. Når fangene ikke er på skolen jobber de med å bygge flere klasserom eller andre ting som trengs å fikse på. Alderen var 9 ? 20 år (Ja, 9 år! Sykt..) og noen er der i 3 år. De ser familiene sine sjelden. Jeg snakket med en 18åring som jobbet med oss. Han fortalte at det ikke var noe særlig moro å bo der (surprise) og at han om et års tid skulle slippe ut og da håpet han på å få en utdannelse slik at han kunne bli politi. Alle ungdommene var veldig hyggelige og interesserte i kontakt. Det var veldig spesielt og jeg ser frem til mer community service, det er fint å føle at man kan gi noe tilbake. Vi bor jo i et land som blant annet er hardest rammet av HIV/AIDS i verden, så det er fantastisk å få muligheten til å hjelpe og kanskje til og med gjøre en liten forskjell i noen menneskers liv.

Vi har også hatt en Swazidag hvor vi lærte om Swaziland, så Swazidans og spise Swazimat (jeg smakte på kuinnvoller ? det var .. spesielt.. smakte svette egentlig). Ellers er skolematen helt grei etter min mening. Det er mange som klager, men jeg synes det er godt! Det er mye av det samme da og man må konsentrere seg litt om å velge noen sunne alternativer. Dessuten er det kun tre måltider om dagen og lunsjen er som middag.. Så det er frokost, middag og en middag til. Det er det rareste. Jeg er vant til fire-fem små måltider og en middag.. haha, men nå har jeg vendt meg mer eller mindre til det her.

Denne uken har vi mulighet til å prøve alle fag vi kunne tenke oss og på fredag må vi bestemme oss for våre endelige valg. Jeg er VELDIG usikker! Det jeg står mellom er:

Norwegian A1 (førstespråk)
self-taught SL Englisih A2 HL (nest-førstepråk)
Biology HL/ Theater HL (hvis jeg tar teater kan jeg ikke ta P&C studies)
Psychology HL / Social and cultural anthropology HL (ønsker å ta begge, men det går ikke!!)
Peace and conflict studies SL

Et veldig langt innlegg, jeg vet! Nå har dere litt å lese på. Og nei, jeg lover ikke å oppdatere oftere..

Live(t)

Live(t)

17, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits