Elev på Waterford Kamhlaba i Swaziland

Har fått noen spørsmål om hvordan det er å bo og gå på skole i sørlige Afrika, så jeg tenkte å skrive et lite generelt innlegg om min opplevelse som student her på WK UWCSA i Swaziland. 

Helt ærlig så visste jeg minimalt om Swaziland før jeg kom hit. Nå vet jeg heldigvis mer. Dessuten har jeg lært at Afrika sånn som det fremstilles hjemme ikke nødvendigvis er det Afrika du ser når du reiser ned dit. Store kjøpesentere og flotte veier bygges til stadighet. Det har skjedd noe her de siste årene.

På den andre siden, er det jo fortsatt mye fattigdom og forferdelighet. Mange lider, HIV/AIDS og tuberkolose er enda et voksende problem. Utdanning er ingen selvfølge og barn blir hovedansvarlig for sine småsøsken i en alder av ni år. Selv om selve landet Swaziland har kommet lenger i utviklingen er det fortsatt en veldig lang vei å gå før de fattiges rop blir hørt for fullt.Nå er det attpåtil en økonomikrise i landet som truer med potensiell inflasjon og kuttinger på både helse og utdanning. På tross av mange vanskeligheter er de som bor der alltid imøtekommende og gjestfrie. Det høres ut som en klisje, men det er helt sant. 

Så, videre til det å være student her på Waterford Kamhlaba. Først og fremst har det året jeg har gått der vært fullt av nye, spennende opplevelser med herlige folk fra hele verden. Noe av det viktigste man lærer av å bo på en slik skole er at kulturelle forskjeller ikke har stor betydning; man er alle individer med forskjellige interesser, styrker og svakheter. Sammen kan man diskutere aktuelle temaer fra mange forskjellige synspunkt, noe som gjør alt så mye mer interessant. 

Skolen og IB:
Da jeg kom fra Norge var jeg vant til å være en av de flinke studentene (jada, janteloven), men det skjønte jeg fort at man bare kunne glemme her. Alle er flinke, noe som er supert! Du møter engasjerte mennesker som virkelig tar i et tak; gjør forskjeller i aktiviteter utenom skolen og får gode resultater på diplomet. Det er ingen selvfølge å gjøre det bra på IB - du må virkelig jobbe for det. Dette er veldig irriterende til tider, men også noe som gjør at du pusher deg selv mye mer enn du kanskje trodde du kunne. Du blir konstant utfordret. Gjennom aktiviteter og skolearbeid utvikles du og din arbeidskapasitet noe veldig i løpet av de to årene. På tross av mye jobbing, må jeg si at jeg foretrekker IB på UWC mer enn norsk skole. Du har mye mer frihet når det kommer til fagvalg og i stedet for å ha 13 forskjellige fag (inkludert nynorsk..) har du seks fag (og ikke sidemål). Dermed får du muligheten til å fordype deg i det du er mest interessert i, også slik at du kommer på et nivå med universitetsutdanning. Fagene bærer et preg av internasjonalitet og fokuserer på globale temaer og spennende problemstillinger som opptar mange land og kulturer. Dessuten er klasserommene preget av at de er fullt med mennesker fra alle mulige land med forskjellige kulturer. Du får input og first-hand-opplevelser fra det/de aktuelle landene uten å spørre om det engang!

Selv tar jeg English A2 Higher Level (Engelsk som et annet førstesrpåk), Psychology Higher Level, Biology Higher level, Norwegian Standard level self-taught (privatist), Mathematic standard level og Peace and conflict Studies. Hvis du har noen spørsmål om et spesielt fag, så spør i kommentarfeltet. 

Ved å studere i Swaziland har jeg fått muligheten til å reise i Afrika. Alt blir jo så mye nærmere. En helgetur til Mozambique var liksom ikke i tankene da jeg var hjemme i Norge.. Merkelig nok. Du er bare en busstur unna Johannesburg hvor det går  fly til grei pris til mange forskjellige destinasjoner i Afrika. Dessuten er det fint å reise i Swaziland også. Oppleve den fantastiske naturen de har der og møte herlige og imøtekommende folk. House on Fire byr på konserter og andre spennende aktiviteter, mens Hlane har både løver og elefanter. 

Viktigst av alt: jeg er utrolig fornøyd med mitt opphold i Swaziland og gleder meg til opplevelsene som venter det neste (og siste..) året. 

7 kommentar

maria

10.01.2012 kl.19:12

Hei!

Hva går Peace and conflict Studies ut på?:)

Live(t)

11.01.2012 kl.17:46

Peace and Conflict Studies er det faget jeg liker aller best. IB forklarer grunnlaget til faget slik: "to promote an understanding of social and global affairs and help create a world of greater justice and peace". Du lærer om konflikter rundt om i verden og teorier som går ut på hvorfor disse oppstår og hva man eventuellt kan gjøre for å forhindre at slikt skjer, og hvordan man kan jobbe mot en løsning og en fredfull fremtid. Faget er en blanding av alle samfunnsfagene; politikk, samfunnsfag, geografi, sosialantropologi og psychology. Undervisningen er veldig variert og spennende (spesielt med min lærer, som er veldig engasjert i det han driver med). Det er helt opp til klassen, miljøet og læreren hvordan undervisningen skal bli lagt opp - selv om man selvfølgelig må følge en læreplan på en eller annen måte. For eksempel har vi hatt en time om anarki hvor læreren ga oss noen lapper, satt seg i et hjørne og fortalte at 'han ikke var der i dag' og at vi hadde ansvar for hva vi skulle gjøre med timen. En annen gang fikk vi beskjed om å stelle oss på pultene og klappe oss på hodet, bare for å understreke hvor lydige mennesker egentlig er...

Det ble mye. Håper noe hjalp. Uansett; det er et veldig innholdsrikt og spennende fag som jeg anbefaler på det sterkeste. :)

aina

15.01.2012 kl.13:53

Hvordan er SL Mathematics? Har sett pensumet til Studies, og tror jeg klarer det ganske greit fordi vi lærer omtrent det samme nå, men er bare litt nysgjerrig :)

OG!!! Hvordan er det egentlig å ha et self-thaught språk? Hvordan legger man opp den undervisningen, og hvordan fungerer eksamener o.s.v.?

Live(t)

15.01.2012 kl.19:46

Hei Aina.

Jeg tror det er en ganske stor forskjell på studies og standard. Studies er mer som praktisk matte, mens standard (SL) bygger videre på teoretisk. Man sier at SL math er det samme som R1+R2 her i Norge. Hvis du har tatt teoretisk matte i førsteklasse, så skal du ha bra nok grunnlag for å ta SL maths på IB. :)

Self-taught er egentlig helt greit - bank i bordet... Du tar språket ditt på ett år og fullfører tidlig slik at du har et mindre fag å tenke på når eksamensperioden kommer. Nå skal det sies at det er ikke bare lett å ha nok selvkontroll til å faktisk gjøre noe, men det går jo greit. Det er opp til deg om du velger å jobbe jevnt og trutt eller om du tar et skippertak mot slutten... I og med at det ikke er noen lærere til å forklare, er det litt vnaskkeligere å vite hva som forventes av deg. Du får heller ingen tips og slikt om hvordan en tolkning av novelle skal foregå på norsk, for eksempel. Nå har vi jo en tradisjon med å gjøre det her på WK, slik at de norske som har gått ut, har lagt igjen noen notater og tips. Jeg har muntlig eksamen hvor jeg snakker inn i en opptaker (...) og skriftlig eksamen på linje med norwegian A1 i alle andre land (i mai). Så langt har det fungert bra. Vi får se hva resultatene viser.. ;)

maria

16.01.2012 kl.17:24

hei igjen!

Peace and Conflict Studies høres ut som et superbra fag!:D Jeg lurer på om det er en fordel å kunne litt fransk i Swaziland?

Live

16.01.2012 kl.18:46

Hovedspråkene i Swaziland er Siswati og Engelsk, ikke fransk. Men det er jo ingen ulempe å kunne snakke fransk i Afrika, for å si det sånn! Skal du en tur til Guinea, Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Togo, Benin, Kamerun, Elfenbenskysten, Den Sentralafrikanske republikk, Gabon, Kongo, Den Demokratiske Republikken Kongo, Rwanda, Burundi, Djibouti, Komorene eller Madagaskar.... er det en veldig stor fordel å kunne fransk! Såå.. hvis du skal reise rundt er det en klar fordel. Skal du kun bo i Swaziland, har det ikke så stor betydning. :)

unnamed

09.01.2013 kl.21:30

Når må du velge fag og hvordan er det å følge med i timene - i om med at de er engelske? :) Super blogg!

Skriv en ny kommentar

Live(t)

Live(t)

21, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits