OPPDATERING

Dette innlegget ble skrevet forrige uke:

Etter å ha vært i Afrika i litt over en uke føler jeg at det er på tide med et blogginnlegg. Jeg har vært verdens verste på å oppdatere og det er på grunn av det idiotiske internettet her som er ENDA verre enn forventet (å laste opp facebook tar kanskje 10 min, så trykker du på meldinger eller noe og det tar 10 min å laste opp, og så skal du poste en melding og da kan du egentlig bare gå å ta en dusj mens du venter?). Velkommen til Swaziland Live. Sorry alle der hjemme.

Ok, nå til deg jeg egentlig skulle skrive om. Swaziland er et helt fantastisk fint land! Det er kjempefrodig og grønt. Noen ganger glemmer man at man er i Afrika. Været er sykt. Jeg mener.. Det kan gå fra 35 grader i skyggen til iskaldt og tordenstorm på samme dag. Alltid like uforutsigbart, men jeg liker det egentlig! Skolen ligger oppå en hill og har en fantastisk utsikt utover resten av Swaziland på den ene siden og fine fjell på den andre. Midt på skoleområdet er det en GEDIGEN fotballbane (to fotballbaner og en amerikansk fotballbane satt sammen). Jeg bor i Emhlabeni sammen med ekstremt mange andre ungdommer (vet ikke antall). Her er det både koselig og bråkete. På kvelden er det filmkveld etc. på et eller annet rom, og så skjer det jo også en sjelden gang at man faktisk sover litt. Noen dusjer klokken fem om morgenen og det er ille for jeg har rom ved siden av dusjen. Blæ, men jeg skal nok overleve! Rommet mitt stinker noe rart som jeg ikke vet hva er.. Mugg sannsynligvis, men det skal jeg nok også overleve. Ellers virker lærerne veldig hyggelige og jeg har allerede blitt kjent med mange bra personligheter som lurer omkring her på skolen. Det er EVIG mange her da! Det er ikke bare IB, men også form 1-5. Folk overalt, og mange med ekstremt vanskelige navn som jeg sliter med å huske. Så er ikke jeg mester når det kommer til å huske navn heller.. Herregud så vanskelig! Haha.

Denne uken har det vært orientationweek hvor vi har blitt bedre kjent med skolen, folka, regler (!!), HIV/AIDS etc. det var litt rart i starten for da var det nesten ingen 2åringer her, så de få som var på skolen var forvirra førsteåringer som ikke helt visste hvor de skulle gjøre av seg. Nå er det bedre da! Vi hadde en dag hvor vi reiste rundt i Swaziland og så på folk som lagde glass og stearinlys (de har sykt masse stearinlys som er formet som dyr her i alle mulige farger, kult!), dro på et turistmarked som var like dyrt som Norge (nesten) og fikk en rundtur i vårt ?andre hjem? ? house on fire! ? som er partystedet til IB elevene. Wohoo, det er dritkult! Skikkelig artistic med masse skulpturer og farger og ting og tang. Har tatt både film og bilder, men lover ikke noe med det første.. Gleder meg til bush fire (en festival eller noe der som skal være veldig kult har jeg hørt).

En annen dag hadde vi noe som kalles IBchallenge som viste seg å være både vanskeligere og varmere enn forventet og når gruppen min gikk seg mer eller mindre bort oppe i fjellet og sola stekte oss både røde og lilla, fant vi ut at vi rett og slett droppet de siste to oppgavene og heller satt oss på bussen hjem. During (vi har ikke et bra ord for det på norsk) IBchallenge fikk jeg se både Zebraer, impalaer, villsvin, hjortedyr, bøfler og sturt + mange andre rare dyr som jeg ikke aner navnet på. Jeg prøvde femmannsplankeski ? noe som gikk DÅRLIG, og ble kvitt litt av min gjennomsiktige, spøkelseshvite, norske farge. Joho!

Før dette hadde vi en dag med community service hvor vi ble delt opp i grupper og sendt rundt omkring for å hjelpe til. Min gruppe dro til et ungdomsfengsel hvor vi skulle male, fikse vinduer, ordne hagen og lage en pathway. Det var ekstremt interessant! Fengselet hadde fine (relativt sett) klasserom  og en stor hage. Når fangene ikke er på skolen jobber de med å bygge flere klasserom eller andre ting som trengs å fikse på. Alderen var 9 ? 20 år (Ja, 9 år! Sykt..) og noen er der i 3 år. De ser familiene sine sjelden. Jeg snakket med en 18åring som jobbet med oss. Han fortalte at det ikke var noe særlig moro å bo der (surprise) og at han om et års tid skulle slippe ut og da håpet han på å få en utdannelse slik at han kunne bli politi. Alle ungdommene var veldig hyggelige og interesserte i kontakt. Det var veldig spesielt og jeg ser frem til mer community service, det er fint å føle at man kan gi noe tilbake. Vi bor jo i et land som blant annet er hardest rammet av HIV/AIDS i verden, så det er fantastisk å få muligheten til å hjelpe og kanskje til og med gjøre en liten forskjell i noen menneskers liv.

Vi har også hatt en Swazidag hvor vi lærte om Swaziland, så Swazidans og spise Swazimat (jeg smakte på kuinnvoller ? det var .. spesielt.. smakte svette egentlig). Ellers er skolematen helt grei etter min mening. Det er mange som klager, men jeg synes det er godt! Det er mye av det samme da og man må konsentrere seg litt om å velge noen sunne alternativer. Dessuten er det kun tre måltider om dagen og lunsjen er som middag.. Så det er frokost, middag og en middag til. Det er det rareste. Jeg er vant til fire-fem små måltider og en middag.. haha, men nå har jeg vendt meg mer eller mindre til det her.

Denne uken har vi mulighet til å prøve alle fag vi kunne tenke oss og på fredag må vi bestemme oss for våre endelige valg. Jeg er VELDIG usikker! Det jeg står mellom er:

Norwegian A1 (førstespråk)
self-taught SL Englisih A2 HL (nest-førstepråk)
Biology HL/ Theater HL (hvis jeg tar teater kan jeg ikke ta P&C studies)
Psychology HL / Social and cultural anthropology HL (ønsker å ta begge, men det går ikke!!)
Peace and conflict studies SL

Et veldig langt innlegg, jeg vet! Nå har dere litt å lese på. Og nei, jeg lover ikke å oppdatere oftere..

3 kommentar

Marius (lillebror)

29.jan.2011 kl.16:43

Heeei, herlig å høre at det går sa fint! Kos deg og nyt hvert sekund! :)

Johan Holst

30.jan.2011 kl.22:16

Nice blogg! Gleder meg til å høre mer om hvordan du har det :)
Kos deg!

Emilie i USA

31.jan.2011 kl.06:11

Det høres så gøy ut, Live! Gleder meg til å se deg, og til å besøke deg, savner deg så masseeeeeeeee :-)

ps. Et bra ord for during er under:) haha måtte bare!

Skriv en ny kommentar

Live(t)

Live(t)

17, Ås

Brr, kaldt! Hva gjør man da? Man drar til Afrika! Jeg fullfører vgs på Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa i Swaziland. Lurer du på noe? kontakt meg på live0412@gmail.com! Sala kahle.

Kategorier

Arkiv

hits