Hvem, hva, hvor, når og hvordan?

Til alle som ikke kjenner meg, eller som ikke kjenner til "bakgrunnen" for mine to år i Swaziland, eller som bare har glemt det / ønsker å vite mer:

Hvem
Live er navnet. Jeg er desemberbarn, men ikke veldig glad i vinter og kulde (uten om snowboardkjøring og noe skigåing, kakao og kos, julekalender, julestemning og julepakker...). Sommeren er den beste tiden på året. Reising, opplevelser, nye folk og aktiviteter er herlig. Det mest interessante med meg for tiden er vel det at jeg skal til Swaziland, og bo der i to år.

Hva
16. januar flyr jeg og to andre norddamer over globusen og lander i Sør-Afrika. Å, som jeg gleder meg! Vi skal starte på Waterford Kamhlaba United World College of Southern Africa i Swaziland. Dette er ett av 12 UWC-colleges fordelt rundt om i hele verden.

Her samles elever fra alle mulige land for å gå på skole (IB - som senere gir deg mulighet til å søke på universiteter verden over) og bo sammen gjennom to år fylt med samfunnsengasjement og spennende aktiviteter, (uavhengig av familienes betalingsevne). UWC har som mål å oppnå fred og en bærekraftig utvikling gjennom utdanning. Du får oppleve mer verden i hverdagen mens du går på en av verdens beste videregående skoler.

"The striking feature of the United World Colleges is that they embrace the entire world across all divides of race, history, culture, wealth, religion, economic status and political belief: they are unique and they are conscious of their responsibilities." 
Nelson Mandela, United World Colleges Honorary President (Hentet fra uwc.no)

Hvor
Swaziland, et lite land sør i Afrika. Les mer om Swaziland under "kategorier".

Når
... har jeg egentlig allerede sagt. Januar 2011 til november/desember 2012. Grunnen til at jeg ikke starter før i januar er at skolen befinner seg på andre siden av ekvator og har derfor omvendt skoleår i forhold til hva vi er vant med. De har sommer når vi har vinter og ja, you get the point..

Prosessen bak
I fjord på denne tiden var jeg sikker på at om ett år skulle jeg være et helt annet sted her i verden, noe som ikke har skjedd. Enda. Jeg trodde bestemt at jeg skulle flytte etter sommerferien. Du skjønner det at når man søker på UWC vet man for det første ikke om man kommer inn, og for det andre ikke hvor man i så fall havner. Jeg hadde en plan B-reise, sånn i tilfelle jeg ikke skulle komme inn, men den trengte jeg heldigvis ikke å bruke.

Det er mange søkere, en lang og krevende søknad og et intervju som står mellom deg og de neste to årene, og når du først har kommet til intervju og overlevd det, må du vente på en utrolig skummel, liten, brun konvolutt som kommer i posten. I denne konvolutten kan du enten lese "takk for at du stilte, men nei takk" eller navnet på den skolen og det landet du skal bo i i to år. For du velger ikke land eller skole selv, det er det nasjonalkomiteen som gjør utifra det du har skrevet i søknaden og inntrykket på intervjuet. Men du kan selvsagt gi ønsker.

Så, man kan vel forestille seg hvor spent jeg var da jeg åpnet konvolutten. Du kan lese noe av min reaksjon her om du vil. Hvorfor det ble akkurat Swaziland er jeg ikke helt sikker på. Men jo nærmere det kommer, og jo mer informasjon jeg får, jo mer riktig føles det. Jeg har alltid ønsket å hjelpe de som trenger det mest, og det får jeg absolutt mulighet til i løpet av disse årene via Community Service. Afrika er et utrolig spennende kontinent som jeg ønsker å få vite mer om. Jeg har vært i Afrika før, på Madagaskar, en tur som har gitt mange opplevelser for livet og en forståelse av hvor godt vi har det her i Norge. Mange jeg møtte eide ingen ting, men allikevel strålte de en sånn herlig livsglede. De smilte hele tiden, tullet og tøyset, danset og sang. De lagde fotballer av avispapir og moret seg mens de spilte hele dagen. Og så gavmilde som de er! Da jeg var der fikk jeg blant annet en geit, et par kalkuner, kaker og et spyd... Hvorfor skal de, som har så lite, gi gaver til meg som de vet kommer fra et av verdens rikeste land?

"Jeg opplever at mennesker som ikke har noe, kan ha lettere for å gi, enn vi som har mye og er redde for å miste."
- Liv Ullmann

Jeg tror nordmenn har en tendens til å tenke at "vi" har så mye å lære "dem", men tro meg, "de" kan utrolig mye "vi" burde lære! Jeg gleder meg til å dra tilbake til Afrika, oppleve Afrika, lære av Afrika (mer afrodans, jeejeje).

... meeen nå babler jeg som alltid. Det var i alle fall litt om bakgrunnen for de neste to årene av mitt liv... Hvor interessant alt dette var for deg, hvis du i det hele tatt har lest det, vet jeg ikke..

Går du i førsteklasse på vgs. og ønsker to spennende år som gir mange opplevelser for livet? Søk UWC og få mer verden i hverdagen!

2 kommentar

Jenny

19.nov.2010 kl.09:51

Kjempebra innlegg! Kjenner jeg bare blir mer gira på å dra for hver dag som går :-D

(Dette innlegger bør du poste på UWC Norge sin blogg!!)

Hannah Christine

24.nov.2010 kl.21:26

Så sinnsykt spennende! Kommer nok til å fortsette å lese bloggen din, Sør-Afrika virker kjempe spennende :)

Skriv en ny kommentar

Live(t)

Live(t)

17, Ås

Når juletiden kommer skal jeg fly hele veien til Swaziland, sør i Afrika, for å bo der to år. Jeg har nemlig kommet inn på Waterford Kamhlaba UWC og skal fullføre vgs der. Det kommer til å bli helt sinnssykt og jeg er utrolig spent!

Kategorier

Arkiv

hits